Kõrvetised ja seedimatus on tõsised tervisehädad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Perearstile pöörduvad patsiendid väga erinevate kaebustega. Üheks küllalt sageli ettetulevaks tervisehädaks, millega veel lähiminevikus tegeles vaid gastroenteroloog (mao-soolestiku arst), on kõrvetised ja seedimatus (düspepsia).

Kõrvetised kujutavad endast põletavat valutunnet ülakõhust kuni kaelani, mis sageli tekib peale sööki. Sarnast valu võivad anda ka teised haigused, näiteks südame isheemiatõbi, aga viimase puhul vallandub valu reeglina füüsilise koormuse järel.

Kõrvetiste põhjuseks on happelise maosisu sattumine söögitorru, mille tagajärjel tekib söögitoru limaskesta ärritus; happelise maosisu pikemaajalisemal sattumisel söögitorru võib kujuneda välja söögitoru limaskesta põletik kuni söögitoruhaavanditeni. Mao limaskest on erinevalt söögitoru limaskestast kaitstud maohappe vastu.

Sageli kaasuvad kõrvetistega ka röhitised, kõhupuhitus, happeline maitse suus, sageli ka köhatamine ja hääle kähedus. Toitudest võivad kõrvetisi vallandada just rasvased, vürtsikad toidud, aga ka näiteks kange tee või kohv. Tõsi küll, erinevatel inimestel võib kõrvetisi vallandada erinev toiduaine.

Happeline maosisu liigub normaalselt ainult allapoole ehk soolde. Teatud juhtudel toimub aga liikumine vastupidises suunas, seda näiteks söögitoru alumise sulgurlihase nõrkuse/lõtvuse tõttu. Selle lihase lõtvust võib esile kutsuda näiteks suitsetamine, mõningad ravimid ja stress.

Üks happelise maosisu vastupidises suunas liikumist põhjustav tegur on ka ülekaal, siis on vahelihas surutud üles ja toidu liikumine õiges suunas häiritud (samal põhjusel tekivad kõrvetised tihti ka rasedatel).

Happelise maosisu sattumine söögitorusse ja edasi neelu võib põhjustada isegi pidevat kurguvalu ja kuiva köha; kusjuures sageli on arstil päris keeruline patsiendile selgitada, et tema köha võib olla tingitud hoopis happelise maosisu sattumisest bronhidesse. Happeline maosisu satub neelu ja vahel ka bronhidesse just magamisel.

Vanematel inimestel on kõrvetiste ja toidu tagasivoolu põhjuseks tihti just söögitoru lahi song, sellisel puhul saab ravimitest vaid ajutist kergendust.

Abi seedimishäirete puhuks

Seedimatust e düspepsiat on peamiselt kolme liiki:

• Esiteks motoorne düspepsia, mil aeglustub toidumasside liikumine soolestikus. Sel puhul kogunevad soolestikku gaasid, kaasneb iiveldus, kõhuvalu ja ebameeldiv täiskõhutunne.

• Teiseks nn haavandi tüüpi düspepsia, millega valu kaasneb tühja kõhuga, reeglina peale sööki järele andes.

• Kolmandaks düspepsia, mille puhul kiirustades süües neelatakse palju õhku, mille tagajärjeks on gaaside kogunemine soolestikus, röhitised, iiveldus.

Eelnimetatud seedimatuse liikide puhul tuleks:

• püüda süüa samadel kellaaegadel

• süüa rahulikus tempos

• tühjakõhuvalu-tüüpi düspepsia puhul aga pöörduda kindlasti perearstile, kes soovitab/kirjutab vajalikud ravimid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles