Beetakaroteen aitab pruuni jume saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Palavatel suvepäevadel oleks kahvatu jumega ringi käia kohatu. Mida ette võtta, kui solaariumisse ei kipu, kreeme ei usalda ja rannas käimiseks puudub tahtmine või aeg?

Tallinna Linnaapteegi farmatseut Helve Terepi sõnul on päevitajate suviseks lemmiktooteks saanud toidulisandina kasutatavad beetakaroteeni kapslid. «Beetakaroteeni püsival tarvitamisel ladestub aine nahas, andes kasutajale päevitunud välimuse. Preparaat tagab loomuliku tulemuse, päevitus on ühtlane ja püsiv,» selgitas Terep.

Erakliiniku Cleanline nahaarsti Elo Kuumi sõnul on beetakaroteeni preparaadid looduslikud, sisaldades enamasti porgandiekstrakti, millel kena jume loomise kõrval teisigi häid omadusi. Muu hulgas kaitseb beetakaroteen nahka kahjulike keskkonnamõjude ja ultraviolettkiirguse eest ning aitab sellel taastuda.

Kasulik vitamiin

Veel moodustub organismis beetakaroteeni toimel vitamiin A, mis on asendamatu normaalse nägemise kindlustamiseks. Sama vitamiin aitab ka mitmete teiste tervisehädade puhul, seetõttu ei ole beetakaroteeni preparaadid pelgalt hooajatoode, vaid sobivad kasutamiseks igal ajal.

Nii näiteks leevendab A-vitamiin mitmeid kevadtalviseid vaevusi: suurenenud vastuvõtlikkust viirustele, väsimust, silmade, juuste ja naha kuivaks muutumist.

On väidetud, et beetakaroteeni toel väheneb vähki haigestumise risk ning see toidu lisand pidurdab vananemisprotsesse.

On teada, et koostoimel teiste antioksüdantidega aitab preparaat ennetada halli kae teket.

Terepi sõnul sobivad beetakaroteeni preparaadid kasutamiseks kõigile – neid võivad võtta lapsed ja rasedad ning ohutu on neid tarvitada ka imetamise ajal. Siiski soovitab farmatseut 6-9-milligrammist päevaannust mitte ületada ja tutvuda kindlasti toote kasutusjuhendiga.

Säravam reisipäevitus

Kui rännusihiks on mõni kuum lõunamaa, kus plaanis päikest püüda, tasub hakata beetakaroteeni kapsleid võtma 7-10 päeva enne reisi – sel juhul saab lõunast särava ja tervislikuma päevituse.

Müügil on ka mitmeid beetakaroteeni kombinatsioone eri vitamiinidega. Näiteks porgandiekstraktile lisatud C- ja E-vitamiin kaitsevad nahka täiendavalt keskkonnamõjutuste eest.

Muidugi võib lisaks beetakaroteeni kapslitele kasutada teisigi päevitamist soodustavaid tooteid, näiteks porgandiõli, mida enne nahale määrimist tuleks lahjendada.

Päikesekreemidest tuleb vastavalt oma nahatüübile valida õige kaitsefaktoriga kreem, mis laseb nahale ligi parasjagu päikest, et saavutada kena päevitus ilma nahka kõrvetamata.

Ettevaatust

• Asfalt, liiv ja vesi peegeldavad ultraviolettkiirgust.

• Ka suur õhuniiskus suurendab vastuvõtlikkust päikesepõletusele.

• Isegi pilvise ilmaga võib 80% ultraviolettkiirgusest maapinnale jõuda.

• Täiesti veekindlat päikesekreemi pole olemas. Kandke nahale uus kiht kaitsevahendit pärast ujumist ja tugevat higistamist.

Allikas: www.derma.ee

Meelespea

• Vältige päikest nn tippajal, kella 11-16 ajal.

• Kandke laiema äärega mütsi.

• Kasutage laia spektriga (UVA+UVB kaitse) päikesekaitsevahendit.

• Kandke kaitsekreem peale 15-30 minutit enne päikese kätte minekut ja uuesti keskmiselt 2-3 tunni tagant (ka peale ujumist või tugevat higistamist).

• Päikeseprille valides jälgige, et neil oleks peal kaitsekile ja märge «laiaspektiline kaitse» või 100% UVK kaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles