Peterburi tipporkester särab Pärnus

Ia Remmel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Terve juuli kestva Pärnu David Oistrahhi festivali üheks kõrgpunktiks on täna ja homme õhtul toimuvad sümfooniakontserdid, millel esineb Peterburi Filharmoonia Akadeemiline Sümfooniaorkester dirigent Aleksander Dmitrijevi juhatusel.

Tänaõhtusel kontserdil väärib erilist tähelepanu taasavastatud ja Euroopas moodi tõusnud austria helilooja Erich Korngoldi viiulikontsert. Imelapsena alustanud Korngold veetis põhiosa oma elust Ameerikas, kus ta muu hulgas kirjutas palju filmimuusikat.

Viiuldaja nagu superman

Kontserdi solist, iisraeli viiuldaja Vadim Gluzman iseloomustab end kui külalist «Šolom Aleichemi, Mihhail Bulgakovi, Elie Wieseli, Oistrahhi, Szeringi, Horowitzi ja Gouldi maailmast». Korngoldi kontsert on Gluzmani sõnul ühenduslüli klassika ja popi vahel, «olen seda muusikat mängides nagu filmis «Superman»,» tunnistab Gluzman.

13. juulil soleerib Brahmsi teises klaverikontserdis Antti Siirala, noor, üha laiemat kõlapinda saavutav soome pianist. Siirala võitis 1997. aastal noorima osavõtjana maineka ja vaid küpsete pianistide pärusmaaks peetud Beethoveni konkursi Viinis.

Kontrollifriik Antti Siirala

Aastaid hiljem pärast mitmeid preemiaid erinevatel konkurssidel, pälvis ta peavõidu maailma ühel mainekaimal pianistide mõõduvõtmisel Leedsis. Pärast Leedsi konkursi võiduga kaasnenud üürikest kuulsust naljatas Siirala, et pole vigagi olla nädalakese staariseisuses.

Küsimusele, miks temast sai pianist, vastab Antti Siirala: «Pianistil on ainuisikuline kontroll kogu partituuri üle. Arvan, et olen väikestviisi kontrollifriik.»

Siirala muusikukarjääri kreedot peegeldab aga eredalt tema vastus pärimisele, mida uut võib veel avastada tuntud ja lugematuid kordi mängitud klassikas: «Kui sinu esitustes toimuvat on võimalik ette aimata, oled ummikteel.»

Oistrahhi festival

Peterburi Filharmoonia Akadeemiline

Sümfooniaorkester

Dirigendid Aleksandr Dmitrijev (Venemaa) ja Neeme Järvi

Solistid: Vadim Gluzman (Iisrael), Antti Siirala (Soome)

12. ja 13. juulil Pärnu kontserdimajas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles