Pianist Ljubimov saabub Pärnusse

Ia Remmel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalavahetusel jõuab Oistrahhi festivalil järg barokkmuusikani. Kõigepealt laulab pühapäevasel kontserdil Baseli Schola Cantorumis õppinud võrratu argentina sopran Maria Cristina Kiehr, järgmise nädala keskel astub aga üles vene baroki ja nüüdismuusika guru pianist Aleksei Ljubimov.

Ljubimov on kuulsa professor Heinrich Neuhausi üks viimastest õpilastest, kes aga loobus juba varases nooruses virtuoosi ja konkurssidevallutaja tavapärasest karjäärist ning pühendas end barokk- ja nüüdismuusikale. Ta mängis Schnittke, Silvestrovi ja Gubaidullina muusikat, huvitus lääne avangardismist, tutvustas esimesena Nõukogude Liidus John Cage’i ja Terry Riley’t.

1980. aastatel pääses Ljubimov esinema ka läände, pälvides suurt tähelepanu oma originaalse, teravmeelse musitseerimisviisi ja eksperimentaalsete kavadega.

Elitaarset ja erilist muusikat vahendav plaadifirma ECM on pühendanud Ljubimovile mitu plaati. Tema sooloplaadist «Der Bote» kirjutab üks kriitikuist, et see on «lummavalt veenev, sõltuvusttekitavalt hädavajalik», teisal lausutakse, et «neis intiimsetes metamorfoosides kohtuvad tulevik ja minevik».

Oistrahhi festival

Aleksei Ljubimov

19. juulil Pärnu raekojas

22. juulil Pärnu kontserdimajas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles