Kohus tunnistas väljendi «juudid ahju» vaenuõhutavaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

(Täiendatud kell 15.29)
Tallinna linnakohus karistas rahatrahviga netikommentaaris väljendit «juudid ahju» kasutanud noormeest, tunnistades sellega esmakordselt need sõnad sotsiaalset vaenu õhutavateks.

Kohus karistas 22-aastast Olev Hannulat sotsiaalse vaenu õhutamise eest väärteo korras 3000 krooni suuruse trahviga; sellist karistust nõudis noormehele ka Põhja prefektuur.

Tallinna linnakohtu lahend võib kujuneda pretsedendiks, mille toel on politseil tulevikus lihtne saata oma kõnes väljendit «juudid ahju» kasutavaid inimesi kohtu ette.

Tallinna linnakohtu kohtuniku Anne Ennoki sõnul ei lähtunud ta otsust tehes pelgalt Hannula poolt öeldud väljendist «juudid ahju».

Politsei kogutud materjalidest nähtub, et Hannula kasutas internetikeskkonnas korduvalt sotsiaalset vaenu õhutavaid väljendeid, viis sageli mistahes teema üle arutledes jutu ise juutide, neegrite ja ameeriklaste juurde ning selgitas kangekaelselt, et neid tuleb füüsiliselt hävitada, märgib Ennok kohtuotsuses.

Näiteks on Hannula interneti jututoas kirjutanud väljendeid: «juutidest tuleb pesuseepi keeta», «neegreid puua», «Hitler oleks võinud venemaale tungimisega nii kaua venitada, kuni euroopas juute = 0» ja «neegrid tuleks koos juutidega oma peeru sees ära põletada».

Internetis headest kööginugadest vesteldes märkis aga Hannula: «sellised 20 cm teraga... ütlemenii, et kui ma köögis olen, siis pole juudil eriti sina sja, eriti kui mul need mõlemad käeulatuses on».

Hannula poolt internetis kasutatud lausete hulgast leiab ka väljendeid: «jep, juudid on kõiges selle maailam sitas süüdi», «valge inimese abordijäänus on ka ilusam kui neeger», «peaks sellest raamatu kirjutama... ja oma usulahu tegema, mis seisneb juutidega saunaahju kütmises lootuses jumala ilmutuse osaliseks saada».

Kaitsepolitsei loobus alanud aasta alguses Hannulat kriminaalkorras kohtu ette viimast, kuna mullu suvel jõustunud seadusmuudatus annab õiguse menetleda sellist tegu väärteona.

Kaitsepolitsei andis Hannula juhtumi materjalid üle Põhja prefektuurile.

1982. aastal sündinud Hannula nimi kerkis avalikkuse ette mullu veebruaris, kui selgus, et kaitsepolitsei tähelepanu pälvis internetiportaalis Delfi 2003. aasta sügisel ilmunud väidetavalt juudivaenulik kommentaar.

Hannula kirjutas Delfi portaalis ilmunud artiklit «Iisrael: eurooplased on juudivaenulikud» kommenteerides «Juudid ahju», mis kaitsepolitsei andmetel kutsub Eesti keele instituudi ekspertiisi kohaselt üles vihkamisele ja vägivallale seoses rahvusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles