Käibemaksu vaidlus toob riigikogule vähemalt kaks erakorralist istungit

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil hetk riigikogu istungist.
Pildil hetk riigikogu istungist. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu esimees Ene Ergma teatas täna parlamendi erakorraliste istungite pidamisest 31. augustil ja 1. septembril ning ainsaks päevakorrapunktiks mõlemal istungil on käibemaksu muutmist puudutavad rakendussätted.

Kuigi riigikogu hääletas eile võimuparteide eestvedamisel maha õiguskantsler Indrek Tederi ettepaneku asuda käibemaksu tõstnud otsust muutma, esitasid Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Erakonna Eestimaa Rohelised fraktsioonid eile eelnõu, millega tahetakse tagantjärele leevendada ettevõtjatele pandud kohustusi, mis seotud kiire üleminekuga uuele kahe protsendipunkti võrra kõrgemale käibemaksule.

31. augusti istung algab kell 12 ja 1. septembri istung kell 15, teatas riigikogu pressitalitus. Kui kahe istungiga õnnestub eelnõu teine lugemine lõpetada, toimub 1. septembril tund aega pärast esimese istungjärgu lõppu ka teine erakorraline istungjärk eelnõu kolmandaks lugemiseks.

Võimuparteid loodavad, et nende poolt menetlusse antud eelnõu veenab õiguskantslerit mitte vaidlustama käibemaksu muutnud seadust riigikohtus. Eelnõuga tahetakse teha ettevõtjatele üleminek 20-protsendilisele käibemaksule võimalikult vähe ebamugavaks - Näiteks käibedeklaratsioone võib esitada hilinemisega kuni 30. septembrini ning samuti antakse üleminekuaeg saali- ja kassahindade ühtlustamiseks.

Õiguskantsleri hinnangul oli käibemaksu kergitamine liiga kiire - juuni lõpus riigikogu poolt heaks kiidetud maksutõus jõustus juba 1. juulist ehk vaid neli päeva pärast seda, kui see ilmus Riigi Teatajas.

Tederi sõnul oli see ettevõtjate jaoks ebamõistlikult väike aeg ning ta viitas muuhulgas just sellele, et hinnasiltide ning kassa- ja raamatupidamissüsteemide uuendamine nii väikese aja jooksul polnud reaalne.

Eile riigikoguliikmete küsimustele vastates ütles õiguskantsler, et käibemaksu tõtmise väljakuulutamise hetkest Riigi Teatajas kuni selle kehtima hakkamiseni 20- protsendilisena oleks pidanud olema 2-3 kuu pikkune puhveraeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles