Koneistol esindas Eestit Pastacas

Helen Sildna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koneisto on kuuendat aastat igal suvel toimuv elektroonilise muusika ja kunsti festival Helsingis. Siiani ainus mainimist väärt sellelaadne ettevõtmine Skandinaavias. Publiku arv festivali kohta on keskmiselt 10 000–15 000 inimest.

Esimesed kaks Koneistot toimusid Turus, pärast seda kolis üritus Helsingisse ning vahetas ka korraldajaid. Alates 2002. aastast on Koneisto toimunud Kaablitehase (Kaapelitehdas) hoonetes, mis on kohana ideaalne: mere ääres paiknev tööstushoonete kogum.

Praegu kuulub kogu kompleks Helsingi linnale ja pakub katusealust kahele raadiojaamale, rendib välja stuudioid muusikutele, majutab kolme muuseumit ja kaheksat galeriid, lisaks veel kunstiklasse ja tantsuteatreid.

Üllatajad Saksast

Festival sai alguse entusiastidest sõpruskonna ideest luua kogunemispaik ja esinemisvõimalus eelkõige Soome enese vägagi elava ja mitmekesise elektroonilise muusika esitajatele.

Vürtsiks kodumaistele muusikutele lisati eklektilisi ja massidele vähe tuntud välismaiseid esinejaid. Praeguseks on pisut teisiti – põhirõhk on peaesinejatel, kelle nimi võimalikult paljudele midagi ütleks.

Tänavuse festivali peaesinejad olid eks-Wu-Tang Clani räppar Inspectah Deck ja Moloko diiva Roisin Murphy.

Paljude jaoks oli selle festivali tipp aga hoopis Saksa post-techno duo Mouse on Mars, mis praeguseks on juba trio. Endisest lap-top-techno duost on saanud «elektrooniline live-bänd».

Kohati põrkub nende helipilti sünget dubi ja ragga soundi, kohati tundub, nagu oleks laval täisvarustuses rockbänd. Nkishi raevutsev-eksalteeritud vokaal ja rütmiline trummi-beat annavad show’le vägagi higise ja pidutseva lõpptulemuse. Funky ja raevukas.

Pastacas oli tubli

Koneisto külastajate hulk oli sel aastal oodatust väiksem – kahe päeva peale kokku 8000 inimest, loodetavasti toimub festival aga ka järgmisel aastal ja loodetavasti jõuab kohale rohkem publikut ja esinejaid Eestistki.

Sel korral esindas meid tublilt Kohvirecordsi plaadifirma alla kuuluv Pastacas.

Muusikafestival

Koneisto

Elektroonilise muusika ja kunsti festival

12.–13. augustil Helsingis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles