Helena Tulve avab festivali Varssavis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algab Euroopa tähtsamaid nüüdismuusikafestivale «Varssavi sügis», mille avakontserdi kavas on Takemitsu, Górecki jt teoste kõrval ka Helena Tulve orkestriteos «Sula».

Helena Tulve on väga rõõmus, et tema orkestriteos on reisima hakanud. «Kuna Varssavis on solistiks Tommy Mansikka-Aho, tunnen end selle ettekande suhtes kindlamalt.»

Tohutu mõjuga festival

Esitab Slovaki Raadio sümfooniaorkester ungari dirigendi Zsolt Nagy juhatusel, solist didgeridoo’l on soome muusik Tommy Mansikka-Aho, kes soleeris ka «Sula» esiettekandel.

Uue heliloomingu vallas tohutu mõju ja pika ajalooga «Varssavi sügis» toimub tänavu juba 48. korda. Aastaid oli see ainus regulaarne ja ulatuslik uue muusika sündmus Kesk- ja Ida-Euroopas.

Külma sõja perioodil levis 20. sajandi muusika just Varssavi kaudu ida poolt läände ja vastupidi.

«Varssavi sügisel» on hindamatu roll ka eesti muusika jaoks. Eesti heliloojatele, muusikateadlastele ja interpreetidele oli see 1960-1970ndatel tähtsaim võimalus kuulata avangardmuusikat elavas ettekandes. Olulisi impulsse said Varssavis kuuldust Arvo Pärt, Veljo Tormis ja nende põlvkonnakaaslased.

Eesti palu vähe kõlanud

Tänavu on festivali kesksed heliloojad Toshio Hosokawa, Georg Friedrich Haas ja Heiner Goebbels, kelle uut lavaoopust festival esitleb.

Välja arvatud Arvo Pärdi looming, on eesti muusikat «Varssavi sügisel» üsna vähe ette kantud. Esimene eesti nimi festivali kataloogis on Veljo Tormis, kelle «Avamängu nr 2» esitati 1961. aastal. Mullu osales festivalil oma teosega Toivo Tulev.

Helena Tulve muusikat on Varssavi festivalil esitanud NYYD Ensemble 2001. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles