Paljud netipoodidest ostetud tehnikavidinad Eestis kasutamiseks ei sobi

, Tehnilise Järelevalve Ameti avalike suhete peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tehnilise järelevalve amet kutsub teiste riikide internetipoodidest tehnikavidinaid ostvaid eestimaalasi üles tähelepanelikkusele, sest hetkeemotsiooni ajel ostetud kaup ei pruugi sobida siin kasutamiseks või jääda tolli toppama.

Paljud elektroonikaseadmed sobivad kasutamiseks ainult regioonides, kus neid toodetakse ning seetõttu tuleb näiteks mobiili või beebimonitori ostmisel USA või Aasia internetipoodidest müüjalt kindlasti küsida, kas toode vastab ikka Euroopa nõuetele.

Et seade sobib Eestis kasutamiseks, tõestab vastavusdeklaratsioon ehk inglise keeles declaration of conformity. Kui müüjal seda dokumenti pole, tuleks seade ostmata jätta.

Raadioseadmete tellimisel tuleb arvestada ka sellega, et raadiosageduskasutus ja muud olulised parameetrid on maailmas erinevad. Sellest tulenevalt põhjustavad Eesti sageduskasutusega mittesobivad raadioseadmed häireid teistele seadmetele, samuti on nende endi kasutamine häiritud. 

Siit ka põhjus, miks ei või Eestisse tuua ja siin kasutada näiteks USA internetipoodides pakutavaid jahikoerte kaugjälgimisseadmeid, koerte treenimisseadmeid, juhtmeta telefone, raadioseadjaid, beebimonitore ja teisi sarnaseid seadmeid.

Mobiiltelefonid, mis on toodetud kasutamiseks teistes regioonides, ei vasta Euroopa nõuetele ning ei pruugi siinsetes võrkudes korralikult töötada. Selliste telefonide kasutamisel võivad pakutavad teenused jääda kättesaamatuks ja tekkida häired mobiiltelefonivõrgu töös. Operaatoril on õigus häireid tekitava telefoni kasutamist piirata.

Tormakad ja hetkeemotsioonist ajendatud ostud internetipoodidest võivad ostjale pettumuse valmistada ja kahju tekitada. Kahtluste tekkimisel internetipoodides pakutavate elektroonikaseadmete  nõuetele vastavuse osas soovitame esmalt küsida müüjalt seadme kohta lisainformatsiooni, nõuete kohta selgituste saamiseks pöörduda Tehnilise Järelevalve Ameti poole (www.tja.ee). Elektroonikaseadmetega seotud tolliprotseduuride kohta annab selgitusi maksu- ja tolliamet (www.emta.ee).

Elektroonikaseadmete tellimisel EList väljastpoolt tuleb veenduda, et

  • seadet võib importida Euroopa Liitu;
  • seadet võib kasutada Euroopa Liidus;
  • seade vastab Euroopa Liidu nõuetele  ning  kannab CE märki;
  • lisaks CE märgile on seadmel mudeli/tüübi number ja tootja nimi;
  • Euroopa nõuetele vastavust tõendava teabe puudumisel on müüjal seadme kohta vastavusdeklaratsioon;
  • tegemist ei ole võltsitud seadmega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles