Koolid tõrjuvad laste menüüst rämpstoitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme põhikooli õpilased Mona Kase (vasakult), Kristel Koitmaa ja Mona Schröder lasevad hea maitsta kartulil ja kapsahautisel.
Nõmme põhikooli õpilased Mona Kase (vasakult), Kristel Koitmaa ja Mona Schröder lasevad hea maitsta kartulil ja kapsahautisel. Foto: Liis Treimann

Krõpsude, limonaadide ja maiustuste vähendamiseks laste menüüs algas Eesti koolides tervisliku koolipuhveti konkurss, mis peaks aitama õpilastes kujundada tervislikke toitumisharjumusi.

Tallinna Nõmme põhikooli söökla klaasseina tagant paistsid söögivahetunnil õpilaste rahulolevad näod. Lõunatamisest kulus vaevalt kümme minutit, kui kuuenda klassi tüdrukud olid kartuli ja kapsahautise hakklihaga juba ära söönud.

«Toidud on maitsvad, söön meelsasti ka suppe,» ütles õpilane Kristel Koitmaa. «Puuvilju võiks küll ka olla.» Tema klassiõed lisasid, et tahaksid vahel jäätist, aga limonaadist ja saiakestest puudust ei tunne.

Taskuraha rämpstoidule

Kooli õppealajuhataja Rita Antoni sõnul ei söö 540 õpilasest sooja toitu kümnendik, eelistades poest või kohvikust võileibu ja saiakesi osta. Puhvetist on Nõmme põhikool loobunud. «Gümnaasiumidesse läinud õpilased on tunnistanud, et meie koolis oli toit kindlalt parem,» lausus Anton.

Paljudes koolides on puhvetis pakutavatel krõpsudel, saiakestel ja limonaadil laste toitumisharjumuste kujundamisel siiski suur mõju. Emori uuringu järgi kulutasid 6–14-aastased lapsed mullu taskurahaks saadud ligi 330 miljonist kroonist lõviosa suhkrurikastele jookidele, maiustustele ja krõpsudele.

Tallinna tervishoiu kõrgkooli õppejõu Laine Partsi sõnul langeb koolitoidule vastutusrikas osa lapse igapäevases toitumises, sest uuringu järgi ei söö ligi kolmandik lastest enne kooli ja ligi pooled ei saa sooja toitu ka pärast kooli.

«Väär toitumine suurendab haigestumise riski,» ütles ta. «Koolid saavad puhvetites rämpstoitu vältides palju ära teha. Ülekaalulisusest hoidumiseks ei tuleks soovitada mitte dieeti, vaid lapsi peaks õpetama toituma tervislikult ja innustama neid rohkem liikuma.»

Saiakestele ei

Parts koostas toiduravi konsultantide ühingu korraldatava tervisliku koolipuhveti konkursil osalejatele soovitusliku menüü, mis peaks kindlasti sisaldama leiba, piima, piimatooteid, köögi- ja puuvilja ning tasuta vett.

Mullu pealinna koolisööklate konkursi võitnud Arte gümnaasiumi direktori Elle-Mari Linsmanni sõnul ei pea nad õigeks müüa oma puhvetis ka saiakesi.

«Kui 1. jaanuarist hakkavad kõik õpilased üheksanda klassini saama tasuta koolilõunat, peaks saiakeste söömine vähenema,» ütles ta.

Linsmann lisas, et lastele tuleks jagada rohkem teadmisi õigest toitumisest, mida Arte gümnaasiumis on juba tehtud tervisenädalatel.

Sikupilli gümnaasiumi direktori Rita Rummi sõnul ihkavad lapsed ikka krõpse ja osa jätab lõunasöögist salati alles.

Toiduravi konsultantide ühingu projektijuhi Meeli Matsalu sõnul palusid nad koolijuhtidel hoolega jälgida, mida puhvetis müüakse, et vajadusel sortimenti muuta.

«Me ei saa kedagi sundida, aga saame anda tervisliku toitumise kohta soovitusi,» nentis ta. «Tahame laste harimise kaudu jõuda vanemateni,» lisas Matsalu.

Kõiki Eesti koole hõlmava tervisliku toitumise projekti käigus pakub toiduravi konsultantide ühing koolidele inimese- või terviseõpetuse tunnis kasutamiseks juhendmaterjale. 1.-6. klassi õpilastele korraldatakse plakati- ja 7.-9. klassi õpilastele videoklipikonkurss.

Mida süüa

• Toit olgu mitmekülgne.

• Ülekaalulisuse vältimiseks tuleks toitu süüa õiges koguses.

• Toidus peaks kindlasti olema puu- ja köögivili, piim- ja piimatooted, rukkileib ja teraviljatooted, kala- ja linnuliha.

• Toit peaks olema optimaalse rasvasisaldusega.

• Eelistada tervislikke toiduvalmistamise viise.

• Piirata maiustuste ja karastusjookide tarbimist, parim janukustutaja on vesi.

Allikas: Tallinna tervishoiu kõrgkool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles