Estonia hukuööl relvavedu ei tuvastatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reisiparvlaeval Estonia veeti sõjatehnikat, kuid see ei olnud seotud laeva hukuga, kommenteeris justiitsminister Rein Lang aruannet sõjatehnika veo kohta Estonial.

Valitsuse uurimiskomisjoni eile avalikustatud aruande kohaselt ei toimunud sõjatehnika vedu 1994. aasta 28. septembril uppunud reisiparvlaeval Estonia koostöös ühegi Eesti ametkonnaga.

Riigiprokurör ja aruande koostanud komisjoni esimees Margus Kurm kinnitas, et parvlaeval veeti sõjatehnikat. «See ei olnud aga seotud Eesti ametkondadega. 14. septembri ja 20. septembri (1994. aastal – toim) operatsioon oli Rootsi operatsioon,» ütles Kurm.

Eesti ei teadnud

Samuti ei leidnud komisjon tõendeid, mis kinnitaksid, et mõni Eesti ametkond oleks olnud sellest teadlik.

«Komisjon ei saa täielikult välistada võimalust, et Rootsi luureasutustega tegi koostööd mõni isik eraviisiliselt. Tänaseks oleks salakaubaveona kvalifitseeruv võimalik kuritegu aegunud,» seisab aruandes.

Rootsi ametiisikutelt saadud informatsiooni alusel kinnitas komisjon, et seadmete transport toimus viisil, mis ei olnud ohtlik reisijaile ega riigi julgeolekule.

Kõnealused sõjalise kasutusega seadmed ei sisaldanud lõhkeainet ega olnud relvasüsteemide osad.

«Mingit lõhkematerjalide seotust Estonia hukuga ei ole,» kinnitas eile aruannet tutvustanud justiitsminister Rein Lang. «Ka pole mingit alust seada kahtluse alla laevahuku lõppraportit,» lisas ta.

Aruanne internetis

Eile toimunud valitsuskabineti nõupidamisel otsustati Estonial toimunud sõjalise kasutusega seadmete veo asjaolude uurimiseks moodustatud asjatundjate komisjoni aruanne avalikustada aadressil www.riik.ee internetis.

Samuti otsustas valitsus pikendada komisjoni tööd ning laiendada uurimisaluste teemade ringi.

7. märtsil moodustas valitsus asjatundjate komisjoni, mille eesmärk oli leida vastused küsimustele, millistel asjaoludel sõjalise kasutusega seadmete vedu Estonial toimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles