Gruusia suursaadik: separatistide taasühinemine on võimalik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lipud.
Gruusia lipud. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia suursaadik Eestis Ruslan Abašidze peab võimalikuks kahe separatistliku piirkonna - Abhaasia ja Lõuna-Osseetia - taasühinemist Gruusiaga, kuid ta nimetas seda väga raskeks ülesandeks.


«Võimalused on alati olemas. Mina isiklikult usun, et see on võimalik,» ütles suursaadik. «Pole tähtis, kui palju see kahe piirkonna taasühendamine aega võtab. Ainus riik, kes suudab kaitsta nende etnost, kultuuri, inimesi on Gruusia,» ütles ta.

Samas märkis Abašidze, et Gruusia üksi ei suuda separatistlike piirkondade probleemi lahendada ning seetõttu on vajalik rahvusvahelise kogukonna kaasamine.

Ta nimetas separatistlike piirkondade taasühendamist väga raskeks ülesandeks, mille üheks eelduseks on läbirääkimistesse erapooletu vahendaja kaasamine. «Näiteks Euroopa Liit on erapooletu, Venemaa ei ole,» sõnas ta. «Venemaad ei huvita inimesed, ajalugu, rahvus, kultuur, nad tahavad vaid järjekordset maatükki oma kontrolli alla saada,» ütles Abašidze.

Olukorra lahendamiseks on suursaadiku hinnangul vaja esmalt seda, et Venemaa hakkaks täitma kuuepunktilist vaherahulepet ning teiseks läbipaistava kontrollimehhanismi loomist.

Abašidze märkis, et praegu on nii Abhaasia kui ka Lõuna-Osseetia sisuliselt kaks suurt sõjaväebaasi, kusjuures suursaadiku hinnangul on viimases regioonis Vene sõjaväelasi rohkem, kui kohalikke elanikke. Mõlema piirkonna valitsusi iseloomustas suursaadik kui Moskva juhtnööre jälgivaid nukurežiime.

Abhaasia olukorda nimetas suursaadik keerulisemaks, kuna tema sõnul viiakse seal läbi venestamist. «Olen veendunud, et Abhaasial on ainus võimalus püsima jääda naasta Gruusia rüppe. Kui apsuad ei ärka, kaovad nad rahvusena kiiresti,» sõnas Abašidze, kes ka ise on Abhaasiast pärit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles