Maalijad kujutavad näitusel iseennast

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maalikunstihuvilistel on võimalus vaadata, kuidas on kunstnikud jäädvustanud iseennast. Selleks tuleb minna Tartu kunstimajja näitusele «Autoportree».

Aasta tagasi tõi Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäitus kunstimajja poolsada ühes mõõdus maali, mille juures ei olnud silte kunstnike nimede ja pildiallkirjadega. Eesti Kunstnike Liidu presidendi Jaan Elkeni ideest sündinud näitus kandis pealkirja «Ühises rivis».

Mullust väljapanekut maalikunstnike kollektiivseks autoportreeks nimetanud Eesti Maalikunstnike Liidu esimehe Erki Kasemetsa sõnul näitavad kunstnikud nüüdsel väljapanekul seda, kuidas nad saavad aru sellisest mõistest nagu autoportree.

Mitte ainult sarnasus

«Siin näitusel tuleb välja, et autoportree ei tähenda ainult fotograafilise sarnasuse taotlemist,» ütles Kasemets. «Portreesse võib panna ükskõik milliseid rõhkusid.»

Neil, kellele meeldib eeskätt fotolikkus, on põhjust pikemalt peatuda kunstimaja teise korruse parempoolses otsasaalis. Vasakpoolses otsasaalis on sellised portreed, millel lisaks kunstnikule on keegi teine.

49 autori töid on ka keskmises saalis ja alumise korruse galeriis. Leida võib kõikvõimalikke autoportree ajaloos leiduvaid alateemasid.

Valdavalt on välja pandud tänavune looming, mis on tehtud näitusele «Autoportree» mõeldes. «On isegi nende kunstnike töid, kes muidu üldse portreega ei tegele,» lisas Kasemets.

Tartus igal aastal

Eesti Maalikunstnike Liidus on 109 liiget, kellest tartlasi on napp viiendik. Miks tõi liit oma aastanäituse juba teist korda Tartusse?

«Tartu on ju maaliga ajalooliselt väga tihedalt seotud, siin antakse kahes kohas maali kõrgharidust,» rääkis liidu esimees. «Kui hästi läheb, võib aastanäitus hakata Tartus toimuma igal aastal.»

Tartu Kunstnike Liidu galerist Külli Aleksanderson avaldaski väljapaneku avamisel lootust, et sellest kujuneb traditsioon.

Näitust «Autoportree» saab Tartu kunstimaja kahel korrusel vaadata 13. novembrini.

Autoportreed

• Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) on avatud Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäitus «Autoportree».

• Töid aastatest 1964–2005 on välja pannud 49 autorit.

• Väljapanekut saab vaadata 13. novembrini.

• Eesti Maalikunstnike Liidus on 109 liiget, esimees on Erki Kasemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles