Tervishoiuamet soovib meditsiinitöötajad saartele viia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna töötajad.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna töötajad. Foto: Liis Treimann

Tervishoiuamet soovib, et ka Eesti väikesaartel ning piirialadel tegutseksid väljaõppinud meditsiinitöötajad.


Tervishoiuamet on taotlenud sotsiaalministeeriumilt õigusaktide muutmise algatamist, et Eesti väikesaartel annaks meditsiinilist abi spetsialist.

Algatuse eesmärk on seadustada lihtsama meditsiinilise abi ja elupäästva esmaabi osutamine väikesaartel ja äärealadel selleks kvalifikatsiooni, õigust ja kohustust omava spetsialisti poolt, teatas tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe siseminister Marko Pomerantsile saadetud kirjas.

«Sellise muudatuse põhjus on tänane õigusruum, mis ei võimalda efektiivse teenuseosutamise korraldust väikesaarel koha peal,» ütles Kaljumäe. Nimelt on perearsti tööpiirkonnaks väikesaar liiga väike, sobiv õendusteenus puudub ja kiirabibrigaadi paigutamine saarele ei ole Kaljumäe sõnul otstarbekas.

Kiirabi teenuste eest väikesaartel tasub tervishoiuamet, kinnitas Kaljumäe. Ta lisas, et teenuse osutamiseks kasutab kiirabi kas mere- või õhutransporti.

Kaljumäe sõnul võib kulude katmise probleem tekkida, kui abivajajale osutatud teenus ei ole kiirabiteenus või see on sõlmitud ilma häirekeskust kaasamata otsekontaktide teel näiteks kohaliku omavalitsuse, kodaniku või meretransporditeenust pakkuva eraettevõtja vahel. Sellisel juhul ei saa tervishoiuamet meditsiiniteenuse eest tasuda.

Teema tõusis päevakorda, kui Vormsi vallavolikogu pöördus augusti alguses päästeameti ja tervishoiuameti poole palvega erakorralise meditsiiniabi tagamiseks saarel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles