«Gaasiseadmete spets» petab Ida-Viru vanureid

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

End gaasiseadmete spetsialistiks nimetav mees petab Ida-Virumaal vanureid ja invaliide, küsides neilt seadmete paigaldamiseks ettemaksu ning seejärel kadudes.

Mitu Kohtla-Järve elanikku rääkis Põhjarannikule, et mööda maju käib noormees, kes pakub abi vanade gaasiseadmete väljavahetamisel.

«3. oktoobril koputas uksele end gaasitalituse spetsialistina tutvustanud mees ja ütles, et meil tuleb pliit ja gaasiahi välja vahetada,» meenutas Juri Andrianov. «Teadsime seda isegi, olime isegi raha valmis pannud. Ta käis köögis ja ütles, et on valmis tellimust täitma, kuid vaja on ettemaksu.»

Andsid raha

Pere andis petisele 1500 krooni ning sai vastu kviitungi. Paigaldamise tähtaeg määrati 12. oktoobri õhtuks. «Kui meister sel päeval ei tulnud, mõistsin, et meid emaga on lihtsalt petetud. Mees ei näidanud dokumente, ei öelnud oma nime ja tellimuse registreeris ta mingis märkmikus,» rääkis Andrianov.

Kviitung oli väike tükk tavalist ruudulise vihiku paberit, sellel oli ähmane kolmnurkne tempel, kus oli loetav eestikeelne tekst «tootmisosakond», aktsiaseltsi nime polnud aga näha. Tellimuse täitmise kuupäev ja allkirjaks mingi kronks.

Gaasifirma aadress

«Kviitungil» märgitud aadress osutus Eesti Gaasi Kohtla-Järve osakonna omaks, millel polnud aga kirjeldatud afääriga midagi tegemist.

Eesti Gaasi osakonnajuhataja Jevgeni Fedotovi sõnul rääkis talle samasuguse loo ka ühe Olevi tänava korteriühistu esimees. Ta soovitas neil politseisse pöörduda.

Ida politseiprefektuuri pressiesindaja Kristina Kostina ütles, et selliste faktide põhjal on algatatud kolm kriminaalmenetlust. «Kõik politseisse pöördunud ohvrid on eakad inimesed,» ütles ta. «Nad tasusid teenuse eest 1500–3000 krooni suuruse ettemaksu. Kviitung, mille pettur neile andis, oli ilmselgelt võltsitud.»

Selliseid juhtumeid registreeris politsei augustis ka Narvas. Kostina sõnul hoiatas politsei inimesi massiteabevahendite kaudu ja pettused lõppesid, kuid kurjategija on seni välja selgitamata, ehkki kahtlusaluseid on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles