Tallinna kesklinn areneb kõrgustesse

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Avarad ruumid, maast laeni aknad, vaade vanalinnale ja oma hoov on võimalused, mida kesklinn saab oma nõudlikule soovijale pakkuda. Ometi on kesklinn piiratud kogum.

Tallinnas toimuv suur ehitustegevus on enda alla neelanud enamiku kesklinna ja ka muude linnaosade tühje krunte. Nende asemel on kerkinud küll suuremaid ja väiksemaid korterelamuid, ärihooneid ja maju.

Eesti oma pilvelõhkuja

Kehtestatud detailplaneering näeb ette nii vabadust, aga ka piiranguid laieneda – kas ja kui palju tohib korruseid juurde ehitada või olemasolevat ehitist laiendada.

See kõik tähendab vaid ühte, et maad jääb kesklinnas järjest vähemaks. Kinnisvara arendajad on turule tulnud ja tulemas järjest suuremate ja mahukamate korterelamu projektidega.

Näiteks peaaegu viimase korterini on tänaseks maha müüdud 147 korteriga Pärnu mnt ja Tondi ristmikul asuv Osten Tor. Analoogne on oma suuruselt kahtlemata Stockmanni juurde kerkiv Eesti oma pilvelõhkuja.

Et vabu krunte on vähe, siis ainuke võimalus arenguks on ehitada kõrgustesse. Sellest situatsioonist tulenebki kesklinnas uus arendustrend, mis näeb ette olemasolevatele hoonetele lisakorruste ehitamist. Hea näitena võib tuua kaua tühjana seisnud tselluloosivabriku, kus vanale hoonele ehitatakse peale täiesti uus osa.

Suure tähelepanu osaliseks on saanud ka vanad eestiaegsed puu- ja kivimajad. Paljud neist on saanud arendajatelt uue ilme ja sisu. Seda eriti Kadrioru piirkonnas, näiteks Koidula 24, kus on renoveeritud 19. sajandist pärit miljööväärtuslik maja, millele ehitatakse juurde uus modernne hoone.

Selleks, et spekuleerida teemal, kas kesklinna korterite hinnad tõusevad, kui kaua ja kui palju, tuleb kõvasti julgust koguda.

Vähe vaba maad

2004. aasta arvamused näitavad, et käesoleva aasta hinnatõusuks planeeriti 10-15 protsenti, mis tegelikkuses on olnud isegi 20-30 protsenti.

Hinnatõusu põhjustajateks on peamiselt pankade pakutud väga soodsad laenutingimused ning loomulikult ka üldine majandusliku olukorra hea seis.

Oma osa mängib ka välismaalastest ostjaskond, kes tihti soetab kortereid hulgakaupa.

Perspektiiv tulevikuks

Kuna järjest enam saavad tühjad krundid uued hooned ning seni veel arendamata maad jääb järjest vähemaks, siis võib julgelt pidada ka seda hindade jätkuva tõusu põhjustajaks.

Kesklinnas kerkivad uute arenduste ruutmeerihinnad müstiliselt, üle 45 000 krooni, vanalinnas võib see olla juba 60 000 krooni või enamgi ruutmeetri eest.

Arvestades kesklinna suurt potentsiaali ja jätkuvat hinnatõusu, samuti võimalust omada päris oma city-korterit, ongi üldjuhul kõik korterid müüdud või uuele ringile saadetud isegi enne seda, kui kopp maasse lüüakse. Kasu ja jõukust koguvad sellest ärist kõik: nii tänased ostjad kui ka müüjad, kes hinnatõusu jälgivad ja õiget aega ootavad. Ostjatele jääb kinnisvara ja müüjatele suur rahanumber kontol, mis uut hingemaad otsib. Tuleviku kesklinn on kõrgustesse pürgiv ja aina paremaid vaateid ning mugavusi pakkuv. Ilus mere- ja vanalinnavaade, tõelised-korterid, kus kõik käe-jala ulatuses, ning loomulikult kasulik investeering tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles