Hispaania astub võitlusse alkoholiturismiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EPA

Arvukatest baaridest ja ööklubidest tõusev kisa-kära häirib hispaanlasi, seejuures ei meelita alkoholiturism Hispaaniasse ainult täiskasvanuid, vaid ka alaealisi Kesk- ja Põhja-Euroopast.

Öö läbi pidutsemine on lõbusa ja alkoholiküllase koolivaheaja või puhkuse veetmise motoks eriti inglise, šoti ja iiri noorte seas.

Üks selline noor turist oli ka Antonio Antopoulos, 13-aastane inglane, kes sõitis mullu suvel koos perega Minorca saarele puhkama. Lahkumisõhtul korraldas Antopoulos koos Walesist pärit eakaaslastega rannas lõbusa oleskelu, mis jäi noorukile viimaseks. Pärast õlle ja tequila joomist hakkas noorukil paha ning meedikud ei suutnud tema südant enam lööma panna.

Joogituuride piiramine

Nooruki surm äratas Hispaania turismikorraldajate hulgas uue arutelu alkoholiturismi ohjeldamise üle. Firmad otsisid lahendust ka imeodavate «joogituuride» piiramiseks või lausa keelustamiseks.

«Neid ettevõtteid, kes reklaamivad end alkoholiturismi kaudu, peab karistama tegevuslubade tühistamisega,» sõnas Hispaania turismiameti peasekretär Raimon Martinez Fraile. Ajakirjanike küsimustele, et kui palju õnnetusi on juhtunud purjus turistidega, Fraile vastata ei soovinud: «Me ei taha avalikkusele neid arve reklaamida. Lisaks muule loob alkoholiturism tervele riigile halva maine.»

Hispaania turismiorganisatsioonide ja võimude hinnangul oleks võitlust alkoholiturismi ning selle tagajärgede ennetamisega pidanud alustama juba kümmekond aastat tagasi. Patrullivate politseinike arvu suurendamist turismipiirkondades ei nähta aga piisava lahendusena, vaid turismisektor peab alkoholiturismi reguleerimiseks lahendused leidma ise.

Alkoholiturism on eriti levinud Costa del Soli, Costa Blanca, Kanaaride ja Baleaari saartel. Seal on püsti löödud palju baare ja teisi lõbustusasutusi, millel puuduvad load alkohoolsete jookidega kauplemiseks. Inglaste, iirlaste ja šotlaste seas ülipopulaarne linnake Lloret de Mar on üks paljudest, kus leidub mitmeid ebaseaduslikult tegutsevaid baare ning ööklubisid.

Ebaseaduslikud baarid

Hiljuti kirjutas Kataloonias ilmuv ajaleht Saksa turismivahendajast, kes korraldas Costa Braval asuvates hotellides päeviti viis tundi kestvaid alkohoolsete jookide tasuta degusteerimisi ehk sõna otseses mõttes joominguid.

Mõnedel Hollandi turismifirmadel on aga kombeks sõidutada oma kliente baarist baari. Kümnest baarist koosnev ringsõit maksab vaid üheksa eurot ehk umbes 150 krooni.

Vaatamata reisikorraldaja «hoolitsusele» jäävad paljud purjus turistid omapäi linna kakerdama ja langevad sageli röövimise ohvriks.

Lisaks avaliku korra rikkumistele tekitavad purjus turistid hotellidele ja meelelahutusasutustele ka materiaalset kahju – turistide omavaheliste arveteõiendamiste ja laamendamiste käigus saab kannatada mööbel, purunevad aknaklaasid jpm.

Reis joomingu eesmärgil

• Hispaaniat külastab aasta jooksul umbes 45 miljonit välisturisti, kellest suurem osa on inglased, prantslased ja sakslased.

• Kataloonia, Baleaari saared ja Andaluusia on enim külastatud piirkonnad Hispaanias.

• Hispaanlane joob päevas keskmiselt 0,2 liitrit õlut, turist aga 1 liitri.

• Päikesepiste, päevitamisel saadud põletushaavad ja pohmell on turistide sagedasimad meedikutelt abiotsimise põhjused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles