Vettehüpped on ohtlikud ka tuttavas kohas

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vettehüpe ei ole kunagi täiesti ohutu tegevus.
Vettehüpe ei ole kunagi täiesti ohutu tegevus. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Soe suvi toob kaasa hulgaliselt vettehüpetest tingitud vigastusi, mida inimeste hooletus ja uljus põhjustavad ning mis halvimal juhul võivad lõppeda halvatuse või surmaga.

«Pea ees vettehüpped on üks väga sage põhjus noorte elude ära rikkumiseks. Väike kaela- või peapõrutus, mis esmapilgul ei pruugi tunduda tõsine, võib haigevoodisse viia terveks eluks,» hoiatas Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna peaarst Vassili Novak.

Ta lisas, et sellised hüpped on ka juba tuttavas kohas väga ohtlikud ja õnnetuste eest ei ole kaitstud ka kogenud ujujad.

Kõige hullem, mis juhtuda saab on, et inimene hüppab vette ning läheb peaga vastu põhja, mis võib põhjustada seljaaju rebenemise, mis viib omakorda halvatuseni. See tähendab, et inimene ei suuda enam ujuda ning upub lihtsalt ära.

Kõige sagedasem koht taolisteks õnnetusteks on tema hinnangul Männiku karjäär, kuhu poisid ehitavad ühtelugu pukkidest paarimeetriseid torne ja sealt siis pea ees vette hüppavad ning seeläbi vigastusi saavad.

«Kurb on see, et selliseid asju juhtub üsna tihti ja kui inimene siiski kuidagi kaldale saab, on ta keha juba tuim ja valu ta ei tunne. Olen kahjuks pidanud tunnistama mitmeid juhtumeid, kus kutsutakse kiirabi kohale ja abivajajaks osutub noor ja tugev inimene, kes on peaga vastu põhja põrutanud ja ei mõista, et see intsident läks talle maksma tema edasise elu kvaliteedi,» rääkis Novak.

«Jube on vaadata noore inimese otsa, kes veel ei ole aru saanud, et ta enam kunagi kõndima või liikuma ei hakka,» tõdes arst kurvastusega.

Novak paneb kõigile südamele, et nad võiksid olla teadlikud riskidest, mida nad võtavad ja rõhutas, et pea ees vettehüpped võiksid jääda basseini, mitte enda ehitatud puki pealt kuhugi karjääri või mujale tundmatusse veekokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles