Tähesadu saab nautida koos astronoomidega

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perseiidid.
Perseiidid. Foto: Ginger Mayfield

Ehkki augustikuine perseiidide sadu on tänavu veidi tagasihoidlikum kui veel mõne aasta eest, saab seda Tõraveres nautida koos asjatundjate kommentaaride ja loengutega.

Perseiidide meteoorivool jõuab haripunkti ülehomme, 12. augustil ning just siis algab Tartumaal Tõravere observatooriumis ka astronoomiahuviliste XIV üleriigiline kokkutulek, mille juhtteemaks on tänavu «400 aastat teleskoope ja 200 aastat taeva uurimist Eestis», kirjutab Alo Lõhmus homme ajalehes Postimees.

Taevaaatlusi toimetatakse nii Tõravere suurte teleskoopidega kui ka väiksemate taevatorudega, mis palutakse kõigil astronoomiahuvilistel lahkesti kaasa võtta.

Üritus on tasuline ja nõuab eelregistreerimist, kuid astronoom Jaak Jaaniste sõnul võivad kõik huvilised vabalt tulla loenguid kuulama ka omal käel, kui nad lähevad õhtuks koju tagasi või elavad oma telgis.

«Kolmapäeva õhtuks on kõige paremad meteoorisaju prognoosid. Kahjuks mitte ilmaprognoosid,» märkis Jaaniste.

«Tänavu lubab prognoos kolmapäeva õhtul 50 - 60 tükki tunnis, see on täiesti korralik,» tunnustas Jaaniste perseiidide vaatemängulisust. «Kuna perseiidid on heledad, siis inimene, kes vähegi taevasse viitsib vaadata, näeb mõne ära.»

Artikli täisversiooni loe homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles