Tuleviku arvelt elamine

Tõnis Palts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jüri Ratas on tubli noormees ja tuleb linna igapäevase juhtimisega kindlasti hästi toime. Oma haldusala raames – auke lappides ja tänavakoristust korraldades – oli ta asjalik ja kohusetundlik juba abilinnapeana töötades.

Ühistel rattasõitudel leidsime, et meie arusaamad paljudes akuutsetes küsimustes kattuvad. Näiteks, et kiiresti tuleb korda teha mitte ainult Jüri kodutanum Randvere tee, vaid ka ülejäänud Tallinna tänavad. Või et jalgrattaga peab mööda mereranda Meriväljalt Paljassaarde pääsema.

Linnapea kohus on näha kaugemale tulevikku kui üks valimisperiood. Tuleb julgeda võtta ka riske iga otsusega mitte meeldida valijatele, vaid vaadata kaugemale tulevikku. Tänastest otsustest sõltub, kas linn on atraktiivne ja konkurentsivõimeline ka tulevikus. Linna tuleviku määrab lihtne asi – kas kümmekonna aasta pärast elavad siin andekad loojad või ülalpeetavad. Ka pensionäride elu on parem kultuuriliselt mitmekülgses ja kõrgete palkadega «Skype’i» poiste linnas. Viimased maksavad ju kõrgeid makse, mille arvel saaks ka pensione tõsta. Tänavaaukude lappimine ja koolimajade remont on nii elementaarsed asjad, et neist kui suurtest saavutustest rääkimist tuleks hakata maitselagedaks populismiks pidama.

Linnapea peab oskama öelda, miks iga tema otsus on kasulik tänaste tallinlaste lastelastele. Mida ta kavatseb teha, et Tallinnast ei kaoks talendikad ja ettevõtlikud inimesed, kelle töö ja looming annavad linnale tulu ja kodanikele heaolu?

Praegu on olukord murettekitav. Noored andekad inimesed lahkuvad välismaale, sest ei näe siin tulevikku. Elanikkond vananeb ning muutub sotsiaalteenuste ja -abi tarbijaks, selle asemel et intellektuaalseid väärtusi luua. Elukeskkonnana ei suuda Tallinn naaberlinnadega konkureerida, teadmistepõhise ja innovatiivse arengu asemel on oht, et majandus liigub lihtsa iseenese teenindajarolli poole. Jagades raha ja lubadusi muuta eluase ja teenused odavaks, tekitades nii petliku kujutelma, et tegutsetakse linlaste huvides.

Tegelikult on see tuleviku arvel elamine, lastelaste heaolu ohverdamine eilsete ja tänaste murede lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles