Hispaania piirab suitsetamiskohti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Uuest aastast ei tohi Hispaanias enam tööl, ühistranspordis ega söögikohtades suitsetada mujal kui eraldi tubakasõpradele ehitatud ventilatsiooniga ruumides.

Samuti jõustub suitsetamise keeld koolides, spordi- ja kultuuriasutustes ning teistes avalikes ruumides.

Läinud nädalal parlamendi heakskiidu saanud seadus piirab aga ka tubakatoodete müüki ja tarbimist ning reklaamida tohib mainitud tooteid vaid seal, kus neid müüakse.

Uuest aastast ei tohi suitsu tõmmata muu hulgas neis baarides ja restoranides, mille pindala on suurem kui sada ruutmeetrit. Väiksemate baaride ja restoranide puhul jääb omaniku otsustada, kas ta lubab klientidel suitsetada või keelab selle.

Seaduse järgi peavad enam kui sajaruutmeetrise teeninduspinnaga toitlustusasutused hiljemalt tuleva aasta augustiks ehitama suitsetajatele eraldi ruumi ventilatsiooniga.

Enamik toitlustusettevõtteid ja hotelle peab seadust ülearu piiravaks ja selle järgimist liiga kulukaks. Ühe spetsiaalse suitsuruumi ehitamine maksab restoranipidajate hinnangutel umbes 6000–12 000 eurot (94 00–-188 000 Eesti krooni).

Seadusest kõrvalehiilimine ja selle rikkumine, näiteks tubakatoodete reklaamimine, toob endaga kaasa kuni 600 000 euro (enam kui 9 miljoni krooni) suuruse trahvi.

Lisaks tõstab seadus tubakatoodete ostjate vanusepiiri, mis senise 16 asemel on tulevast aastast 18.

Tubakavastase seaduse eelnõus oli kirjas ka, et riik maksab kinni suitsust loobujate võõrutuse, kuid see punkt jäi lõpuks seadusest välja.

Madridi suitsetajate klubi aga kuulutas oma võrgulehel, et ootab teateid juhtumite kohta, mis viitavad tubakasõltlaste diskrimineerimisele.

Piirangute taga peitub Hispaania ametnike soov vähendada kahe aastaga suitsetajate protsent riigis viieni.

Hispaania tervishoiuministeeriumi andmetel on ligi 30 protsenti riigi elanikest nikotiinisõltlased. Umbes 50 000 inimest sureb igal aastal suitsetamisest tingitud haigustesse.

Suitsuruumid

Spetsiaalse suitsetajate ruumi võivad ehitada järgmised asutused:

• Hotellid, baarid, restoranid jms asutused

• Peosaalid, kuhu alla 18-aastastele on sissepääs keelatud

• Teatrid ja kinod

• Lennujaamad

• Bussijaamad

• Raudteejaamad

• Reisisadamad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles