Lubage meil abielluda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mida on kaasa toonud homoabielude lubamine sügavalt katoliiklikus Hispaanias?

Katoliiklusele vaatamata ei ehmata need sõnad suuremat osa hispaanlasi ka juhul, kui tegu on samasoolistega, kel plaanis oma kooselu seadustada.

Eelmise aasta suvest võivad Hispaania homoseksuaalsed paarid oma kooselule ametliku kinnituse saada ja tagatipuks ka lapsi adopteerida. Riigis, kus 80 protsenti elanikest peab end tõsimeelseteks katoliiklasteks, on sellise seaduse kiire ja suuremate vaidlusteta parlamendis läbiminemine eriti kummastav, leiab muu maailm.

Meedias aga on vikerkaarevärvide taustal kulgevad ilusate-vaprate-kuulsate paaripanemised, millele järgnevad ööpäevi kestvad lõunamaiselt suursugused pulmapeod, laialdast kajastamist leidnud.

Ka Jeesused abielluvad meestega

Eriti suurt tähelepanu pälvis Hispaania vaadatuima muusikasaate «Operacion Triunfo» saatejuhi Jesus Vazquezi ja tema peiu Roberto Cortesi abiellumine novembri alguses. Abielutseremooniat Madridis püüti küll igaks juhuks saladuses hoida ning seda tunnistas vaid tosin lähisugulast ja sõpra.

Kuus miljonit televaatajat võitnud «Operacion Triunfo» ja mitmeid muidki menusaateid juhtinud, jumala poja nime kandev telestaar kinnitas ajakirjanikele, et tunneb end lõpuks ometi täisväärtusliku Hispaania kodanikuna, naeratas laialt fotograafidele ja suudles oma elukaaslast. Juhuslikud möödujad, kellest suurema osa moodustasid keskealised senjoriitad, läkitasid Jesuse ja Roberto suunas kelmikaid õhusuudlusi ning soovisid noorpaarile südamest õnne.

Lisaks meediategelastele on samasoolisega paari heitnud poliitikuid ja ühiskonnategelasi. Hispaania sotsialistide partei värvikas tegelane ja Madridi linnavalitsuse nõunik Pedro Zerolo abiellus Jesus Santosega, kellega oli kohtunud kümme aastat tagasi. Nende abielu registreeriti vaid mõni päev pärast vastava seaduse jõustumist. Erakonnakaaslaste hulgas vägagi austatud Zerolo ja tema kaasa rõõmu jagas umbes 200 pulmalist.

Patuteele sattunud Carmenid

Veidi tavatum tseremoonia leidis aset ühes Hispaania naistevanglas, kus kaks õrnema soo esindajat romantiliste muusikahelide saatel igaveseks kokku laulatati. Pruutkleidis ja lokisoenguga näitsik ning pükskostüümi kandev siilisoenguga tõmmu kaunitar tõotasid telekaamerate ees teineteisele igavest armastust, millele saab lõpu teha vaid surm. Ei puudunud ka pisarad ja riisiterad, millega pruutpaar külluse, viljakuse ja õnne märgiks üle külvati.

Muidugi ei kipu kõik samasoolised paarid, kelle hulgas on ka palju lapsevanemaid, seadusliku abielu randa purjetama. Teiste hulgas ei pea seda oluliseks miljoneid inimesi omalaadsete draamadega lummanud ja Hispaania eluolu eri tahke jäädvustanud maailmakuulus filmimees Pedro Almodóvar, kes leiab, et armastus ja perekond püsib koos ka paberit tindiga määrimata.

Hispaanias kõige geisõbra-likuma inimese tiitli pälvinud, alati naeratav peaminister Jose Luis Zapatero on rahul, et just tema valitsuse ajal saadi maha seadusega, mis suurele osale Euroopast veel hirmujudinad peale ajab ja kirikutegelaste sõnul Jumala nuhtluse kaasa toob.

Ent vaatamata rahvapartei liikmete ja paljude teiste sajatustele pole samasooliste abiellumine ja adopteerimisõigus toonud Hispaaniasse liigset vett ega vilet. Suvi oli küll põuane, sügis aga piisavalt vihmane – nii et ühel või teisel moel valitseb looduses ju alati tasakaal.

* * *

Hispaanias sõlmiti viie kuu jooksul ligi 160 samasooliste abielu, neist suurem osa Valencias, Madridis ja Barcelonas.

Homosõbralikud riigid

• Taanist sai 1989. aastal esimene riik, kes seadustas samasoolise partnerluse, tagades sellistele paaridele abielus heteropaaridega samad õigused. Homopaaride kiriklikud laulatused on keelatud. Norras, Rootsis ja Islandil jõustus sama seadus 1996. aastal, Soomes 2002. aastal.

• Hollandis võeti 2001. aastal esimesena maailmas ka homopaaride puhul kasutusele abielu mõiste. See ei erine millegi poolest heteroabielust.

• Belgia seadustas geiabielud 2003. aastal.

• Saksamaal on samasoolistel paaridel lubatud alates 2001. aastast oma partnerlus registreerida. Seadus mõistab seda terminit üksnes pärandi- ja omandiõiguse kontekstis.

• Hispaania seadustas geiabielud hoolimata rooma katoliku kiriku vastuseisust 2005. aasta juunis. Gei-abielupaarid võivad ka lapsi adopteerida.

• Prantsusmaa võttis kasutusele Pacs‘i-nimelise lepingu, mis reguleerib koos elava paari õigusi, kusjuures poolte sugu pole oluline. Nii ei tähenda Pacs täielikku abieluõigust, küll aga reguleerib maksu-, pärimis- ja adopteerimisküsimusi. 2004. aastal registreeriti riigis küll esimene geiabielu, ent hiljem kohus tühistas selle.

• Luksemburgis 2004. aastal jõustunud partnerlusleping tuleneb Prantsuse mudelist.

• Inglismaal jõustus samasooliste partnerlus 2005. aasta detsembril ning sarnaneb heteropaaride abielulepinguga, reguleerides pensionide, varanduse, sotsiaalkindlustuse ja elamispinnaga seotud küsimusi.

• USAs on samasooliste partnerlussuhete registreerimine jäetud osariikide otsustada. Samasooliste partnerlusleping (civil union) on võimalik sõlmida Vermontis (2000), Connecticutis (2005). Geiabielusid registreeritakse Massachusettsis.

• Kanadas legaliseeriti geiabielud 2005. aastal.

• Esimese Ladina-Ameerika riigina legaliseeriti geide partnerlus 2003. aastal Argentinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles