Saksamaa varustab Iisraeli luuret passidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli luureteenistuse Mossadi juht Meir Dagan
Iisraeli luureteenistuse Mossadi juht Meir Dagan Foto: EPA

Saksa luureteenistuse BND endise töötaja kinnitusel varustab Saksamaa Iisraeli välisluureteenistust Mossadi Saksa passidega, et Mossadi liikmed saaksid Lähis-Idas spioneerida, vahendas Jerusalem Post.

Saksa päevalehe Kölner Stadt-Anzeigeri teatel kehastuvad Mossadi agendid Saksa kodanikeks, kui on vaja korraldada delikaatseid luureoperatsioone Lähis-Ida riikides.

Väidetavalt on Mossadi töötajad Saksa kodakondsuse varjus valmistunud ka ennetavateks õhulöökideks Iraani tuumaobjektide pihta.

«Saksa dokumentidega Mossadi töötajate arv on kasvamas,» ütles Saksa Bundesnachrichtendiensti (BND) endine juhtivtöötaja Kölni ajalehele.

Mossadile antakse tavaliselt selliste inimeste isikutunnistusi, kes ise ilmselt kunagi Euroopa Liidust ei lahku ning ei saa seega kunagi teada, et nende identiteeti kasutatakse.

Seejuures ei ole BND-l väidetavalt mingit mõju selle üle, mis moel ja millistes riikides nende dokumente kasutatakse.

1990. aastatel kasutas Mossad välisoperatsioonidel tihti Kanada ja Uus-Meremaa võltspasse, kuid pärast seda, kui nende riikide isikutunnistuste kasutamine avalikuks tuli, on hakatud eelistama Saksa passe.

Saksa isikutunnistusi hakkas Iisraeli luure kasutama juba 1950. aastatel, kuid pärast 2001. aastat on nende kasutamine mitmekordistunud.

Varem kasutati peamiselt juba surnud inimeste dokumente, kuid viimastel aastatel on tehnika areng muutnud vajalikuks elusolevate kodanike passide kasutamise.

Saksa parlamendi julgeolekuasutuste järelvalvekomisjon ega BND ise ei ole Saksa passide andmist Mossadi liikmetele kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles