Uus president lubab Portugali rahakotti täita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anibal Cavaco Silva toetajad juubeldasid üleeile Porto tänavail, kui oli selgunud, et nende soosik on kogunud poolte hääletajate toetuse ja võitnud Portugali presidendivalimised.
Anibal Cavaco Silva toetajad juubeldasid üleeile Porto tänavail, kui oli selgunud, et nende soosik on kogunud poolte hääletajate toetuse ja võitnud Portugali presidendivalimised. Foto: Postimees.ee

Portugal tuleb välja tirida majanduslikust mudamülkast, teatas võidukõnes Anibal Cavaco Silva, keda pidas üleeilsetel valimistel presidenditooli vääriliseks 50,6 protsenti hääletuskastide juures käinuist.

«Näiliselt elame me hästi – luksusautod, head ja kallid riided, hoovides basseinid, reisid jne,» tõdes Portugali kirjanik ja novellist Pedro Rosa Mendes ajakirjanikele. «Kuid kõik see on võlgu! Oleme üks maa, kes on vaid võlgu. Kulutame ja unistame laenudest. See on ju absurd, ühel päeval see ju lõpeb! Päev-päevalt meenutame me üha rohkem Argentinat!»

Euroopa Liidu statistikatalituse Eurostat andmeil annavad 17 Portugali edukaimat ettevõtet ligi 20 protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust. Omakorda 20 protsenti rikkustest on koondunud kitsa kildkonna kätte, kes kontrollivad 45,9 protsenti riigi tulust. Samas elab iga viies portugallane vaesuse piiril ning 147 332 sotsiaaltoetuse saajast pooled on naised.

Koostöö valitsusega

66-aastane majandusteadlasest Cavaco Silva, kelle seadsid presidendivalimistel üles Sotsiaaldemokraatlik Partei ja Rahvapartei, ehitaski oma kampaania üles lubadustele kaotada riigis lokkav sotsiaalne ebavõrdsus, elavdada majandust ning vähendada 7,2-protsendilist tööpuudust.

Kuigi Portugali president täidab suuresti esinduslikke kohustusi, saab riigi esimene mees siiski seadustele vetot panna, parlamenti laiali saata ning nimetab ametisse peaministri.

Ometi ütles paremtsentristlik Cavaco Silva, kes oli aastatel 1985–1995 Portugali peaminister, et kavatseb majandusreformide läbisurumisel sotsialistide valitsusega tihedat koostööd teha.

«Luban, et olen valitsusele lojaalne, austav, koostööaldis ja abivalmis tugi,» sõnas Cavaco Silva, kelle peaministriks oleku ajal astus Portugal euroliitu, mis toidab riiki kopsakate põllumajandustoetustega. «On aeg käised üles käärida ja asja kallale asuda.»

Hoolimata rahasüstidest ei suuda Portugal aga sammu pidada üleilmastumisega ning riigi eelarvepuudujääk ületab euroliidu lubatud kolme protsenti pea kaks korda, kirjutas uudisteagentuur AP.

Seni on peaminister José Socratesi sotsialistliku valitsuse majandusreformid, näiteks maksusoodustuste kärpimine ja pensioniea tõstmine, põrkunud ametiühingute vastuseisuga. Tüli on kaasa toonud ulatuslikke tööseisakuid ja tänavameeleavaldusi.

Vasakpoolsed võimult ära

Cavaco Silva valimisvõit on aga ka omamoodi pöördepunkt Portugali ajaloos. Pärast 1974. aasta nelkide revolutsiooni, mil pandi alus demokraatlikule riigikorrale, saab temast 9. märtsil ametlikult järgmiseks viieks aastaks esimene mittevasakpoolne president.

Uue presidendi vasakpoolsed eelkäijad Mario Soares (1986–1996) ja Jorge Sampaio (1996–2006) olid ametisoleku ajal tuntud «kogu rahva meestena», kuid poliitilises võitluses ei suutnud nad lahti rebida kodupartei survest.

Cavaco Silva lähima vastase, poeedist rahvasaadiku Manuel Alegre poolt andis hääle 20,7 protsenti valijaist. Portugali üheksast miljonist hääleõiguslikust valijast käis hääletusurnide juures 62,6 protsenti.

Anibal Cavaco Silva

• On sündinud 1939. aastal

• 1974: astus Sotsiaaldemokraatlikusse Parteisse

• 1985–1995: Portugali peaminister, seejuures viis riigi 1986. aastal Euroopa Liitu

• 1996: kandideeris presidendiks, kuid pärast kaotust Jorge Sampaiole jätkas teadustööd majandusprofessorina

• 2006: võidab esimese paremtsentristliku poliitikuna presidendivalimised

Allikas: PM, BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles