Maitseroheline aknal rõõmustab silma ja tervist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui talvelgi tahaks toitudele lisada kuivatatud maitsetaimede asemel värskeid, kuid poeletil leidub vaid tilli ja peterselli, tasub roheline panna kasvama oma köögiaknale.

Maitsetaimed on mitmekülgselt kasulikud – nad annavad toitudele huvitava lisaväärtuse ja on kasulikud ka organismile. Näiteks rosmariin, koriander, seller, basiilik ja küüslauk on paljudes maades tuntud koguni nii maitse- kui ka ravimtaimedena.

Maitsetaimi kasutades saab piirata ka soola ja teravate piprasegude kasutamist, millega liialdamine pole tervisele kõige kasulikum. Maitsetaimed sobivad nii kuivatatult kui värskena, kuid parima elamuse saab siiski toidule värsket rohelist lisades.

Värskelt parem mekk

Talvel ja kevadel on paljud perenaised siiski sunnitud kasutama kuivatatud maitsetaimi. Mõnikord saab hästivarustatud toidupoest küll ka potis kasvavat maitserohelist osta, kuid valik piirdub reeglina vaid tilli ja peterselliga, harva on müügil värsket tüümiani ja basiilikut.

Kuivatatud maitsetaimedel pole küll midagi viga, sest eeterlikud õlid, mis toidule maitse annavad, säilivad ka kuivatamisel, kuid parema meki saab siiski taimi värsket kasutades. Seepärast võikski igal perenaisel olla köögi aknalaual värske maitserohelise kastike.

Maitsetaimi võib kasvatada eraldi pottides, kuid on kenam ja ka mugavam, kui need sirguvad koos ühes kastis vm anumas.

Hästi sobib mõni väiksem plastmassist rõdukast. Taimed võiks seemnest ette kasvatada ja siis tugevamad lõplikuks kasutamiseks kasti istutada. Kasti sobivad ka poest ostetud potitaimed. Siiski võiks eri maade köökides kasutatavaid maitserohelisi kasvatada eraldi kastides või pottides.

Näiteks Vahemere köögi maitsetaimed – basiilik, rosmariin, pune ja estragon – oleks targem panna eraldi nn põhilisest maitserohelisest nagu till, petersell ja murulauk.

Aknalaual või tubastes tingimustes võib kasvatada peaaegu kõiki maitsetaimi, peaasi et neile oleks tagatud vajalikud kasvutingimused.

Sagedamini pruugitavad maitsetaimed on rosmariin, basiilik, tüümian, estragon, till, pune, murulauk, meliss, naistenõges ja piparmünt, kuid kasvatada võib ka oma isiklikku loorberi- või sidrunipuud.

Taimi võib külvata igal ajal, kuid paremaid tulemusi saab ikka kevaditi, kui päike juba kõrgelt käib. Talvisel külvamisel oleks vaja seemikutele päevavalguslambiga lisavalgust anda, muidu kipuvad nad välja venima.

Väldi väetisi

Maitsetaimed peaks paigutama aknalauale, kuhu paistab kõige rohkem päikest, sest siis on eeterlike õlide sisaldus neis suurem ja ka maitseomadused paremad.

Kasvupinnaseks sobib tavaline lillemuld, kuid jälgima peaks, et see ei sisaldaks mineraalväetisi, sest muidu süüakse need koos taimedega endale sisse ja see pole just kõige tervislikum.

Maitsetaimede kastmisega peaks olema üsna hoolas, sest eriti keskküttega korterites ja majades on õhk kuiv ning seetõttu kuivab ka muld kiirelt ära.

Samuti soodustab kuivamist päike, mida küll meie talves eriti palju ei ole, kuid kevadel peaks sellega siiski arvestama.

Kaua maitsetaimed kastis või potis kasvavad, sõltub eelkõige taimeliigist ja ka hoolitsusest. Üldiselt on mõistlik oma maitsetaimekogu uuendada korra aastas, sest tihedal kasutamisel jäävad taimedest lõpuks ainult rootsud järele.

Rosmariin, meliss jt mitmeaastased taimed saavad enda uuendamisega küll üsna edukalt ise hakkama, basiilik, estragon või tüümian seevastu kipuvad sageda kasutamise tõttu lõpuks känguma. Suveks peaks maitsetaimekogu tõstma rõdule või lausa aeda, sest seal on kasvutingimused palju paremad kui aknalaual.

Pealegi ei pea siis kastmisega eriti vaeva nägema, sest vihm ja öine niiskus teevad selle töö ise ära. Eraldi pottides kasvavad taimed võib suveks aiamulda istutada ning sügisel uuesti potti ümber paigutada.

Maitsetaimed aknalaual

• Toas võib kasvatada peaaegu kõiki maitsetaimi, aga neile peavad olema tagatud õiged kasvutingimused.

• Taimi võib kasvatada eraldi pottides, kuid on mugavam, kui need sirguvad ühes kastis.

• Taimed võiks seemnest ette kasvatada ja siis tugevamad kasti istutada. Kasti sobib istutada ka poest ostetud potitaimi.

• Taimed peaks paigutama aknalauale, kuhu paistab kõige rohkem päikest.

• Kasvupinnaseks sobib tavaline lillemuld, kuid selles ei tohi olla mineraalväetisi.

Allikas: Jaanus Järva

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles