Kallas: riigikogulastel võiks olla oma käitumiskoodeks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallase arvates võiks riigikogu liikmeil olla oma eetika- või käitumiskoodeks, sest see aitaks eestimaalastel taastada usaldust poliitikute vastu.

Täna Käärikul alanud Metsaülikool läks käima aruteluga demokraatia, poliitika ja poliitikute üle. Üleüldine tõdemus oli, et Eesti poliitikud ei oska või siis ei taha kodanikke kuulata, neil pole soovi keerulisi asju lihtsalt selgitada ning et seeläbi on paljudel valijatel kadunud usaldus poliitikute vastu, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Väga paljud valdkonnad on vabatahtlikult võtnud omaks teatud käitumisreeglid ja väga paljud nendest küsimustest, mis teinekord tõusevad ka põhjendamatute süüdistustena üles, leiavad kajastamist sellistes käitumiskoodeksites ja panevad teatud asjad paika vabatahtlikult,» rääkis Kallas.

Tartu Ülikooli professorid Marju Lauristin ja Rein Taagepera märkisid kui ühest suust, et eestlaste soov on, et poliitikud neid kuulaksid.

Taagepera sõnul peaks koodeksis kindlasti olema nõue, et valimistel ei kandideeri need, kes ei kavatsegi valitavale ametipostile asuda.

Metsaülikooli diskussioonil kaasa löönud sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Sven Mikser tunnistas, et ainuüksi käitumiskoodeksi koostamise püüet oleks huvitav vaadata, ent parimaks hinnanguks on tema sõnul poliitikuile siiski valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles