Rein Raud on Tallinna Ülikooli uus juht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rektoriks valimise järel ütles Rein Raud, et ei võitnud mitte tema isik, vaid ideed.
Rektoriks valimise järel ütles Rein Raud, et ei võitnud mitte tema isik, vaid ideed. Foto: Liis Treimann

Eile Tallinna Ülikooli (TLÜ) uueks rektoriks valitud Rein Raud lubab teha kõik selleks, et ülikoolist saaks rahvusvaheline teadusasutus, mille juhtimisel võetakse senisest rohkem kuulda ka tudengite häält.

61 valimiskogu liikme toetusega Andres Kollisti ees eile Tallinna Ülikooli juhiks valitud Rein Raud nentis, et ei võitnud mitte tema isik, vaid ideed.

«Selle otsusega ei toetanud valimiskogu mitte olemasoleva säilitamist, vaid astumist edasimineku teele kaasaegse rahvusvahelise teadusülikooli suunas,» ütles Raud.

Nimelt näeb Raud, et alles eelmise suve hakul pealinna erinevatest kõrgkoolidest üheks liidetud Tallinna Ülikoolil on vaja ühtset sisu. Selleks olekski teadusülikool, mille ümber koguneks kogu pealinna eliit.

Uus sisu määras

Raua kandidatuuri esitanud Eesti Humanitaarinstituudi direktori Tõnu Viigi sõnul näitas valimiskogu otsus seda, et TLÜsse liitunud asutuste inimesed väärtustavad ülikooli sisulist uuenemist.

«Toetatakse soovi minna õppekesksest koolitusfirma-laadsest asutusest ülikooli moodi teadusasutuse poole,» rääkis ta, «...kus väärtustatakse kollegiaalseid suhteid, kantakse ühist idealistlikku suhtumist ja räägitakse kaasa hariduspoliitika kujunemisel.»

13 ülikoolis õpetanud ja 20 keelt rääkiv Raud peab oluliseks, et ülikool ei oleks hierarhilistel alluvussuhetel põhinev asutus, mida juhitakse «ülevalt alla», vaid koht, kus tudeng ja õppejõud on kolleegid.

Selle kõige kõrval olekski ülikool koht, kus väärtustatakse teadust ning kus on loodud võimalused sellele pühenduda.

Rauda toetas ka kooli üliõpilaskogu. Üliõpilaskonna juhatuse esimehe Lauri Läänemetsa sõnul on Raual suured kogemused õppevaldkonnas ja selge nägemus üliõpilaskeskest TLÜst. Muu hulgas lubas Raud korda teha ühiselamud.

Kooli kultuuriteooria tudeng Erko Valgi avaldas uue juhi üle heameelt, sest on veendunud, et tudengielu liigub edasi positiivses suunas. «Üliõpilastel on Raua juhtimise all kergem endast märki maha jätta,» ütles ta.

TLÜ praegune rektor Mati Heidmets pidas uue rektori põhiülesandeks hoida ülikool jätkuvas muutumises. Tervituskõnes soovis ta Rauale uues ametis paksu nahka ning mitte pikemat ametiaega kui viis aastat, mis on piisav aeg, et oma mõtteid teostada ja mitte end korrata.

Hea õppejõud

Raua vastase Andres Kollisti kandidatuuri esitanud matemaatika-loodusteaduskonna dekaan Andi Kivinukk möönis, et Raud on väljapaistev isiksus ja hea õppejõud. «Seadsime kahtluse alla vaid tema administratiivsed võimed,» ütles ta. Raua edu võtmeks pidas Kivinukk suurt rahvusvahelist haaret.

31 poolthäälega valimistel alla jäänud Andres Kollisti sõnul sai Tallinna Ülikool endale hea rektori. Ta lisas, et ka tema valimisplatvormis oli rõhk teadusülikoolil ja rahvusvahelisel mõõtmel ehk välistudengite ja -õppejõudude rohkusel. Erinevalt Rauast rõhutas tema aga TLÜ rolli ka rahvusülikoolina.

Rektori viieaastane ametiaeg algab 15. mail.

Rein Raud

Sündinud 21. detsembril 1961 Tallinnas

Haridus: 1994 Helsingi Ülikool (dr. phil., kirjandusteooria), 1985 Leningradi Riikliku Ülikooli idateaduskond (kiitusega lõpetanud jaapani filoloogia), 1980 Tallinna 7. keskkool

Olulisemad töökohad: TLÜ kultuuriteooria ja Aasia kultuuriloo professor ning Helsingi Ülikooli jaapani keele ja kultuuri professor. TLÜ EHI Lähis-Ida ja Aasia kultuuriloo õppetooli juhataja.

Looming: andnud välja 4 luulekogu, 3 romaani, 2 novellikogu, 1 näidendite kogumiku, üle 20 teadusartikli.

Allikas: www.tlu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles