Soomlased kosutavad Pärnu perefirmat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammede perefirma Tõruke laenutab Pärnus jalgrattaid, ilusatel suvepäevadel nad tööpuuduse üle kurta ei saa.
Tammede perefirma Tõruke laenutab Pärnus jalgrattaid, ilusatel suvepäevadel nad tööpuuduse üle kurta ei saa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnus tegutsev Tammede perefirma Tõruke RM alustas tosina aasta eest väikese rattalaenutusega, tänu soomlastest klientidele on ettevõtmine jalad alla saanud.

«Alustasime 11 jalgrattaga ja tegelikult oli esimestel aastatel ikka väga raske. Päästis väike toidupood, mida kõrvalt pidasime,» rääkis perepea Raido Tamm. Nüüd on nende laenutuses rataste arv kasvanud sajani.

Paremini hakkas minema pärast esimeste soomlastest püsiklientide tekkimist kaheksa-üheksa aastat tagasi. Neid kohtab Tamm peaaegu igal suvel ja tervitab ka kättpidi. «Nad alati tulevad, tänavad ja on rahul,» kirjeldas ta häid kundesid.

Pikad tööpäevad


Rahuloluks on Tammede perelt rattaid laenutavatel põhjanaabritel ka põhjust. Hommikul kaheksast õhtul kaheksani on kõik pereliikmed klientide teenistuses. Kui kett tuleb maha või kumm läheb katki, tõttab keegi Tammedest kohale ja vahetab ratta välja.

«Nad ei pea hakkama ise midagi tegema, sest neil on ju puhkus. Piisab meile helistamisest ja 20 minuti pärast oleme kohal,» ütles Raido Tamm.

Sellise taseme hoidmine ei tule siiski kergelt. Pärast firma käimaminekut pole Tammed isegi Saaremaal puhkamas käinud, rääkimata välisreisist. Suvel tuleb nii Raidol, tema abikaasal Mallel kui ka kolmel lapsel rakkes olla 95 päeva järjest ja tööpäevad venivad 12, vahel isegi 14 tunni pikkuseks. Oma perega on mõnusaks rattasõiduks aega ehk sügisel.

Töökoormust on suurendanud ka see, et Tõrukesel on kokkulepe Pärnu suuremate hotellidega ja kui sealt helistatakse, tuleb ratas hotelli ette toimetada poole tunniga.


Selleks aastaks on Tammedel aga kõige kiiremad ajad läbi. Juuli kolmandal-neljandal nädalal on kuus kuni kaheksa päeva, mil hotellid on pungil täis ja inimesi palju.

Surutis ei mõjuta


«Kui siis on ilmad ilusad, on rattad läinud, kuid kui tuleb vihma, siis on kõik kohe tagasi,» rääkis Tamm. Ilm ongi truude klientide kõrval rattarendi jaoks teine oluline tegur.

«Surutis meile ei loe. Kui on ilus ilm, siis on kõik samamoodi nagu eelmisel aastal. Veidi vähem on tänavu ehk päikesepaistelisi päevi olnud, aga meil läheb siiski hästi,» sõnas pereisa.

Rattalaenutuse hooaeg saab läbi septembri lõpus-oktoobris. «Oleme põhimõtteliselt saadaval kogu aeg, kuid kui loik on maas, siis on ikka asi läbi,» tõdes Tamm.

Talvel teenib ta lisa taksojuhina, kuid järgmise aasta esimesel juunil plaanib oma pere ja saja rattaga rannas jälle platsis olla. «Ikka jätkame, kuid kui kaua, ei tea. See on tegelikult riskantne äri,» lausus Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles