Sõdurid said uue talvevormi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Tallinnas Vabaduse väljakul vabariigi aastapäeva paraadil võib osasid kaitseväelasi näha uues talvises välivormis, mis peab senisest paremini sooja, on tuule- ja vihmakindlam ning tegumoelt läänelikum.

Kaitseväe vormivahetuse projekti vedanud kolonelleitnant Raivo Tamme sõnul on 1992. aastast kasutusel olev talvevorm aegunud. «Uus vorm ei ole nii raske ja kohmakas, lubades sõduril vabamalt liikuda, seda on kergem selga panna ning see on valmistatud ilmastikukindlamast materjalist,» rääkis ta.

Kui vana vorm oli peaaegu üks-ühele üle võetud endise Nõukogude Liidu armeelt – erinesid vaid taskud ja laikude värv – siis uue vormi loomisel on malli võetud lääneriikide sõjaväest ning kasutatud neist just Eesti tingimustesse kõige paremini sobivaid elemente.

Mitmekihiline jope

Uus vormijope pole enam kogukas vativammus, vaid sellel on kihiline ehitus, mis võimaldab kaitseväelasel tegevuse intensiivsuse järgi riidekihte vähemaks võtta.

Kui eelmise jope puhul oli suur probleem see, et vormikandjate kael ja kukal olid külma eest kaitsmata, siis uuel on kõrge krae ja spetsiaalne kapuuts, mida saab tuulekaitseks pähe tõmmates peakatte suuruse järgi reguleerida.

«Sõdur saab end igas olukorras soojalt sisse pakkida, nii et nägu on võimalikult vähe näha, kuid samas säilib maksimaalne nähtavus,» selgitas Tamm.

Pükstel on oluliseks uuenduseks üle põlve ulatuv lukk, mis võimaldab sõduril pükse jalga panna ka saapaid ära võtmata ning seega välitingimustes kiiremini riietuda.

Uus talvine vormimüts näeb välja nagu suvine, kuid sees on fliisvooder ning ta on soojem kui varasem läkiläki-laadne lahendus.

Esmaesitlus paraadil

Esmalt said uued vormid kätte eeloleval reedel paraadil osalevad ajateenijad, kuid kahe-kolme aasta jooksul saavad uue talvevormi kõik kaitseväelased. Enne tuleb neil lattu varutud vanad rõivad ära kanda.

Uue vormi kavand oli kaitseväel olemas juba 1998. aastal, ning seda taheti esitleda 2004. aasta paraadil, kuid Tamme sõnul takerdus bürokraatlikel põhjustel riidehanke korraldamine ja sellest ei saanud asja.

Lähiajal uuendab kaitsevägi ka 1995. aastast kasutusel olevat talvist maskeerumisvormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles