9. rajoon – sa ei ole seal teretulnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peategelast kehastav Sharlto Copley on intensiivne ja terav.
Peategelast kehastav Sharlto Copley on intensiivne ja terav. Foto: outnow.ch

Kes oleks uskunud, et seriaalides «Tähevärav SG-1» ja «Smallville» 3D animaatorina töötanud noormees kirjutab ja lavastab viimase kümnendi parima ulmefilmi?



«Sõrmuste isanda» režissöör Peter Jackson uskus ja palkas Neill Blomkampi ekraniseerima populaarset videomängu «Halo».



Paraku takerdus projekt mingi igava bürokraatia taha, kuid õnneks andis see meestele aega tegeleda millegi hoopis põnevamaga. Seda, mis välja tuli, saab nüüd Tallinna kobarkinos oma silmaga näha.



Ulme-action esitab harva olulisi küsimusi, veel harvem tuleb ette ootamatuid tegevuspaiku. «9. rajoonis» hõljub kolossaalne kosmoselaev harjumuspärase Suure Õuna asemel Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgi linna kohal.



Külla saabunud tulnukad ei paistagi soovivat meie planeeti koloniseerida, samuti ei ole nad vaimustuses diplomaatiliste suhete loomisest või tehnoloogia vahetamisest. Eemaletõukava välimusega «limuskitest» koorub loo käigus välja üha uusi tahke ja õige pea hägustuvad traditsioonilised piirjooned meie ja nende ning hea ja halva vahel.



Aafrikas üles kasvanud Blomkampi esimene trump ongi sündmustiku viimine oma kodukohta. Filmi vaadates jääb mulje, nagu oleks üks elava fantaasiaga laps oma mängumaal ringi uidates mõelnud: «Mis oleks, kui siin getos elaksid hoopis tulnukad?», ja paarikümne aasta pärast mõtte teoks teinud. Täiskasvanuna loomulikult mõistes, kui efektse paralleeli selline fantaasia apartheidi ikkes elanud riigi tõelise olustikuga luua võib.



Suurejoonelist action’it vürtsitavad vaimukad, kuid usutavad libadokumentaalsed lõigud. Väriseva kaameraga tõsielusari ulatab käe «Tähesõdadele», aga pilt on kokku lõigatud nii sujuvalt, et raske on tähele panna, kus lõppeb üks ja algab teine.



«9. rajoon» ei hoia mitte millegi pealt kokku, seejuures tundub filmi 30 miljoni dollari suurune eelarve käsitlematu. Visuaalselt ei jää madin alla ei uuele «Terminaatorile» ega ka «Star Trekile», seega tuleb kogu kaadritaguse seltskonna ees müts maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles