Kommentaar: Kas parkimiskohta tasub osta?

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tipptunnil koju või tööle suundudes tundub, et Tallinn on sõidukeid täiesti täis ning juurde ei mahu enam ühtegi autot. Auto auto järel liiguvad kõik inimesed koju, tööle, kooli ja maale vanaema juurde. Praktika näitab, et igal suurlinnal on vaja otsida järjest enam uusi võimalusi, kuidas piirata autode voogu kesklinna piirkonnas. Palju tööd tehakse selleks, et suunata liiklus linna küljealadele. Inimesed jätavad autod linna äärealadele, kust neid ühistranspordiga linnasüdamesse tööle transporditakse.

Seda enam, et parkimine linnasüdames maksab aina enam ja vaba pinda tuleb otsida lausa tikutulega. Tavaline on olukord, kus korterid uutes arendusprojektides ja ka paljudes vanemates ehitistes müüakse koos parkimiskohtadega. Paljudel on kodu ostes, eriti just kesklinna ja selle ümbruse piirkonda, oluliseks küsimuseks – kas parkimiskoha ost ikka tasub ennast ära?

Praegune olukord näitab, et peaaegu kõigil uutel arendustel on kortermaja juurde või alla planeeritud parkimiskohad. Igale korterile kuulub vähemalt üks parkimiskoht, mida on võimalik eraldi raha eest juurde osta. Kesklinnas ulatuvad parkimiskohtade hinnad alates 200 000 kroonist kuni vanalinna 450 000 kroonini ühe parkimiskoha eest. Võib rääkida, et tekkinud on parkimis- ja garaažikohtade turg. Kuna parkimis- ja garaažikoht on eraldi korteriomand, siis on selle ost ning müük täpselt samasugune nagu iga teise korteri või muu kinnisvara müük.

Korteriostu puhul on parkimis- või garaažikohal üsna suur roll ning nõudlus selle järele kasvab. Näitena võib tuua Jõe tn arendusprojekti, kuhu korterit ostes tekib kohe kliendil küsimus ka auto parkimise kohta. Lähedalasuvas parkimismajas on autokoht küll rentimiseks saadaval, kuid igakuine üüritasu on üsna kõrge. Samas on võimalik parkida ka linnalt saadud parkimisloa alusel kõrvaltänavatel ja seda peaaegu tasuta, kuid vaba parkimiskoha leidmiseks kodu lähedal ei pruugi alati õnne olla.

Päris oma parkimiskoha omamine on järjest enam autodest küllastunud Tallinnas juba nüüd väga suur luksus, seega tulevikku vaadates ja ka praegust olukorda hinnates tasub parkimiskoha ost ennast kindlasti ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles