Tänavune seeneaasta tõotab tulla eelmisest mõnevõrra parem

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seenevalik Nõmme turul.
Seenevalik Nõmme turul. Foto: Peeter Langovits

Kuigi praegu on turul saada peamiselt kukeseeni, leidub metsas juba muudki. Tänavune seenevalik tõotab tulla külluslikum kui mullune, kuna pikalt on olnud sooja ja niisket ilma.

Nõmme turul ringi vaadates võib köögiviljade ja marjade vahel näha peamiselt oranže kukeseeni. «Teisi seeni veel pole,» laiutas seenemüüja Toivo Vedka käsi. Ka kukeseeni, mille hind jääb turul 80–90 krooni vahele, polevat Tallinna-lähedastes metsades kuigi külluslikult, mistõttu tuuakse seened pealinna Võrumaalt.



Siiski on ühe leti juures näha ka juba värvilisemat seenevalikut. «Kõige rohkem ostetakse pilvikuid,» lausus pensionär Tamara Tamm, kes käib seeni ise metsas korjamas ja neid siis turul kaks korda nädalas müümas.



Seetõttu pole küll kogused suured, ent valik on laiem – pilvikud, puravikud, kukeseened. «Mina korjan seeni Põhja-Eestist, peamiselt Loksa kandist,» lausus Tamm, kelle sõnul olevat näiteks Pärnu maantee äärsed metsatukad suhteliselt tühjad.



Seeneteadlase, Eesti Maaülikooli vanemteaduri Erast Parmasto sõnul on praegu alles seenehooaja algus. «Enne augusti lõppu peaks veel kõvasti seeni tulema,» rääkis ta. «Haripunkt peaks tulema kas augusti lõpus või septembri esimestel nädalatel.»


Seeni leidub üle kogu Eesti ja rikkalikumad kohad on ka RMK koduleheküljel (www.rmk.ee) välja toodud. Näiteks pidavat Harjumaal Nõva kant eriti külluslik olema.



Parmasto sõnul on viimased seeneaastad olnud kõik veidi isemoodi. «Ka see hooaeg algas kehvapoolselt, aga läheb järjest paremaks,» selgitas ta. «Kevadel oli kuiv periood, aga õnneks mitte kuigi pikk. Seened ei salli kevadist põuda ja viimasel ajal on nii niiskust kui ka sooja jätkunud.»



Seetõttu võib Parmasto sõnul praegune seeneaasta mullusest mõnevõrra parem tulla, kuid liigiküllust on raske ennustada. «Seeneaasta tuleb vähemalt normaalne,» lubas ta.


«Igal juhul huvitavam,» lisas Parmasto. «Pilvikuid ja puravikke on veel vähevõitu, aga nii mõnigi haruldane seen on välja ilmunud.»



Mõned neist olevat looduskaitsealused või punase raamatu seened. Näiteks leiti Tartu külje all neljandat korda Eestis kaitsealune mugultorik ja korduvalt on Eestis nähtud kümnete kaupa põõsataoliselt koos kasvavat nabatorikut.



Eriti korralik olevat tänavu olnud kukeseene saak. «Tartu turul ringi vaadates on näha peamiselt kukeseeni,» lausus Parmasto. «See näitab, et kas muid seeni on vähem või eelistavad müüjad-ostjad üht liiki.» Esimene kukeseene laine hakkab küll juba läbi saama, aga mitu lainet on veel tulemas.



Kui kaua seenehooaeg tänavu kestab, on raske öelda. Seeneteadlase sõnul on viimasel ajal seeneaeg lõppenud koguni pärast jõule. «Kukeseeni on leitud veel kuni uue aastani välja,» rääkis Parmasto. «Kui tulevad püsivad öökülmad, siis on lõpp.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles