Eesti ostab Suurbritannialt kolm miinijahtijat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandown-klassi miinijahtija
Sandown-klassi miinijahtija Foto: Internet

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks Eesti ja Suurbritannia vahelise eellepingu eelnõu ja hankelepingu tingimused kolme «Sandown» klassi miinijahtija ostmiseks.

Valitsus volitas kaitseministrit allkirjastama kõnealuse hankelepingu tingimusel, et sellega ei võeta siduvaid kohustusi, mille järgsete maksete maht eelseisvatel eelarveaastatel ületab 50 protsenti temale jooksvaks eelarveaastaks ettenähtud vastava kuluartikli summast.

Kokku peaks uute aluste soetamine maksma umbes 800 miljonit krooni.

Varasematel andmetel kavatses Eesti esialgu osta vaid kaks uut miinijahtijat, kuigi kaitseväe arengukava kohaselt oleks maksimumprogrammiks nelja seda tüüpi aluse ostmine.

Uued miinijahtijad vahetavad välja ligi 40 aastat vanad miinitraalerid Vaindlo ja Olev.

Mereväe ülema kohusetäitja kaptenmajor Peeter Ivask ütles detsembris Postimehele, et uute miinijahtide ostmise tingib mereväe praeguste miinilaevade kõrge vanus ja ajale jalgu jäävad seadmed.

«Põ­hi­mõtteliselt vastavad meie prae­gused Lindau-klassi miinijahtijad NATO standarditele, aga kuna peale Eesti kasutavad neid laevu ainult Läti ja Leedu, ei toodeta nende aluste jaoks enam varuosasid,» selgitas Ivask.

Praegu kuulub mereväe miinilaevade divisjoni kaks miinitraalerit ja kaks Lindau-klassi miinijahtijat, millest vanim valmis juba 1957. aastal ja ideaalis oleksid need aastaks 2010 kõik uuemate laevade vastu välja vahetatud.

Uutel miinijahtijatel oleks peale väiksemate ülalpidamiskulude Ivaski kinnitusel näiteks senisest täpsemad sonarid ja täiuslikumad allveerobotid miinide avastamiseks ja kahjutuks tegemiseks.

Sandown klassi miinijahtijaid on ehitatud aastatel 1988-2001. Hetkel on Briti mereväe teenistuses 8 laeva.

Seejuures on miinijahtijate kered on magnetmiinidest lähtuva ohu vältimiseks ehitatud komposiit-klaasplastist.

Laevade pikkus on 53 meetrit, laius 11 meetrit ning süvis 2,4 meetrit. Laeva maksimumkiirus on 13 sõlme, meeskonna suurus 37 inimest.

Miinijahtijate hanke on ettevalmistanud kaitseministeeriumi ametnike ja mereväe ohvitseride töörühm.

Kogu protsess koos eeltöödega on tänaseks väldanud kolm aastat ning selle käigus tutvuti põhjalikult kasutatud miinijahtijate turuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles