192 inimese tapmine võib tuua tuhat aastat türmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Madridi Rahvuskohtu istungitesaalile
Vaade Madridi Rahvuskohtu istungitesaalile Foto: AP

Kahe aasta eest 11. märtsi hommikul Madridis tööle suunduvate inimeste seas linnalähirongis kümne pommi õhkimises ja 192 elu võtmises süüdistatavaid ähvardab tuhandeaastane vanglakaristus.

Eeluurimise põhjal korraldasid verise terrorirünnaku 29 isikut, kellest enamik on marokolased, kuid üheksa ka hispaanlased.
Süüdistatavatest kuus olevat otse seotud terrorirünnaku korraldamisega, 23-le heidab kohus ette 1755 inimese mõrva kavandamist, terrorirünnaku ettevalmistamist ja kaasa aitamist.

Lisaks 191 inimese mõrvamisele süüdistab prokuratuur kuut peamist kahtlusalust ühe hispaania politseiniku mõrvas. Korrakaitsja hukkus enesetaputerroristide kinnipidamisel, kui seitse Madridi rünnakus kahtlustatavat end õhku lasid.

Uurimisel on selgunud ka, et rünnaku korraldamiseks kulutasid kurjategijad 54 271 eurot (ligi 850 000 Eesti krooni), millest suurem osa kulus 210 kilogrammi lõhkeaine ja 260 detonaatori ostmiseks. Pommid olid pakitud spordikottidesse ja aktiviseeriti mobiiltelefonide kaudu.

Kui terrorirünnakus süüdistatavad kuus peasüüdlast saavad kohtus süüdimõistva otsuse, võib neid oodata tuhande – isegi tuhandete – aasta pikkune vanglakaristus, millest kuni 40 aastat tuleks neil vanglas veeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles