Otsitakse presidenti!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elav vutilegend Zinedine Zida­ne tunneb end Reali sisepingete tõttu pidevalt halvasti.
Elav vutilegend Zinedine Zida­ne tunneb end Reali sisepingete tõttu pidevalt halvasti. Foto: AP/Scanpix

Audiitorfirma Deloitte poolt maailma rikkaimaks jalgpalliklubiks hinnatud Madridi Real, mille väärtus on 276 miljonit eurot (umbes 4,2 miljardit Eesti krooni), vaevleb juba pikemat aega juhtimiskriisis, kirjutab Priit Kivi Barcelonast.

Reali sajandipikkuse ajaloo jooksul on klubil olnud 15 presidenti, kellest Santiago Berbabeu juhtis organisatsiooni 35 aastat. Ent pärast seda kui Florentino Perez veebruaris tagasi astus, tekkisid Hispaania vutihiiu kohale tumedad pilved. Teiste seas üritab planeedi kuulsaimat jalgpalliklubi päästa kunagine ralliäss Carlos Sainz.

Staaride armee põrus

Alates 2000. aastast oli Florentino Perez värvanud Madridi ridadesse jalgpallimaailma eredaimaid tähti. Kuid vaatamata Luis Figole, Zinedine Zidane’ile, Ronaldole, David Beckhamile, Michael Owenile, Robinhole, Antonio Cassanole ja mitmele teisele staarile pidi sportlikku hiilgust jahtinud Perez tänavu nentima, et põrudes nii UEFA Meistrite liigas kui ka kodustel meistrivõistlustel, jäi klubi juba teist aastat järjest ühegi arvestatava tiitlita ja on viimaste aastakümnete kehvemas seisus.

Seepeale loovutas Perez 300 miljoni eurose ehk ligi 4,7 miljardi kroonise aastaeelarvega jalgpalligigandi presidenditooli Fernando Martinile.

«Madridi Real ei saa olla üks miljonäride klubi ilma heade jalgpalluriteta,» sõnas Martin varakevadel pressikonverentsil, kui oli ametisse vannutatud, ja andis lubaduse tuua organisatsioon kehvast seisust välja.

Suurt segadust tekitas Martini lubadus märtsi lõpuks kuulutada välja klubi uue peatreeneri nimi, suure saladuseloori all hoitud uudis aga jäigi meediakanalitele edastamata. Samas hoiatas ta jalgpallureid, et klubis peab valitsema distsipliin ja iga mees peab olema valmis mis tahes kompromissiks.

Vigaderohke etapp

Vaid 58 päeva hiljem astus Martin tagasi. Mehe lühikest ametiaega nimetas klubi juhtkond «vigaderohkeks etapiks», kuid mitte siiski täiesti ebaõnnestunud ajajärguks.

Et Martin aprilli lõpus ametist lahkus, ei tulnud jalgpalluritele ega klubi liikmetele siiski ootamatusena: Reali kehvade tulemustega polnud rahul ei omanikud, jalgpallurid, fännid ega ka spordiajakirjanikud.

Hispaania ajakirjandus suhtus Martinisse umbusklikult ja ettevaatlikult. Kinnisvaraärimehest Martinile heideti ette paindumatust ja liiga kõvakäelist juhtimisstiili. Omalt poolt kritiseeris 58-aastane hispaanlane aga jalgpallurite kapriissust.

Hiljuti peatsest jalgpallikarjääri lõpetamisest teatanud Zidane’i sõnade järgi on vutiklubi seestpoolt juba aastaid käärinud ja pidevad presidendivahetused ei luba ka tulevikus midagi head.

«Viimase kolme aasta jooksul ei ole ma end hästi tundnud, olen olnud halvas vormis,» nentis viis aastat Realis pallinud staar paar tundi enne Martini tagasiastumist. «Nii ei saa jätkata.»

Ka väravavahi Iker Casillase arvates on pidevad klubisisesed muutused, tulekud ja minekud palju ebameeldivat toonud. «Selge on see, et mängijad tahavad vaid võidurõõmu nautida,» lausus ta.

Klubi järgmised korralised presidendivalimised pidanuks toimuma alles 2008. aasta suvel, ent põhikirja järgi tuleb nüüd uus president leida kuu jooksul.

Kuni uus juht leitakse, täidab presidendikohustusi Luis Gómez Montejano, kelle sõnade kohaselt oli Fernando Martini tagasiastumine igati loogiline käik. Kohusetäitja kinnitas siiski, et vaatamata ebaedule jalgpalliväljakul on Reali majanduslik seis igati hea.

Sainz tahab vaimu taastada

Uue presidendikandidaadina on taas esile kerkinud endise ralliässa Carlos Sainzi kandidatuur. «On selge, et Madrid vajab muutusi,» osutas Sainz juba veebruaris, mil Martin valiti uueks liidriks. «Juba kaugelt on näha, et see meeskond ei esinda Real Madridi möödunud aegade vaimu. Puudu jääb julgusest, võitlustahtest ja ettevõtlikkusest.»

Tagasiastumisest hoolimata on ka Fernando Martin teatanud, et kandideerib presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles