Savisaar jätaks pronkssõduri samale kohale

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Majandusminister Edgar Savisaare sõnul tuleks pronkssõdur jätta samale kohale, sest vastasel juhul võib see tekitada senisest suuremaid meeleavaldusi.

Ta tõi Eesti Raadiole antud intervjuus näite Läti kohta, kus ta oli näinud eelmisel aastal etnilise taustaga massimeeleavaldusi.

«Ma olin möödunud suvel Riias, ma nägin sealseid meeleavaldusi. Ja sealt ei võtnud osa mitte sajad inimesed, minu arvates ka mitte tuhanded inimesed, vaid veel suurem hulk rahvast,» märkis Savisaar.

«Meil, jumal tänatud, on õnnestunud niisugustest pingetest hoiduda. Ma arvan, et tark oleks seda joont hoida ka edaspidi.»

Samuti tõi Savisaar võrdluse sellega, kuidas kommunistid käitusid nn Ipatjevi majaga, milles lasti maha viimane Vene tsaar Nikolai II.

Et pärast tapmist hakkas rahvas sageli maja juures käima, lasid võimud selle ühel ööl ära koristada. «See oli suur viga, sest see koht muutuski pühaks kohaks,» jutustas Savisaar.

«Rahvas hakkas üha rohkem seal käima, veel rohkem kui seni oli käidud.»

Savisaare sõnul on see õpetuseks. «Ma arvan, et tuleb õppida ka teiste vigadest.»

Samuti kritiseeris Savisaar Isamaaliitu, mis on tema sõnul olnud Tallinnas võimul olles pronkssõduri eemaldamise vastu, nüüd aga poolt.

Reformierakondlasest peaminister Andrus Ansip ütles täna Eesti Raadios, et pooldab pronkssõduri äraviimist Tõnismäelt, kuna tegemist on okupatsiooni ausambaga, mis ei sobi Tallinna kesklinna.

Kolmanda võimuerakonna, Rahvaliidu juht Villu Reiljan pakkus, et pronksmehe Tõnismäelt ära viimine ei lahenda probleeme, vaid tekitab neid juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles