Tšehhi leht: Vene spioonideni jõuti kaudselt tänu Simmile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi Vabariigi lipp
Tšehhi Vabariigi lipp Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi ametivõimude valduses olevate tõendite alusel oleks saanud riigist välja saata mitte kaks, vaid neli kuni viis Vene diplomaati, kirjutab nädalaleht Respekt ja lisab, et kaudselt on  spioonide paljastamise taga Herman Simm.



Samas kirjutab leht, et nii mitme Vene diplomaadi koju saatmine oleks olnud problemaatiline, kuna tavaliselt reageerib vastaspool sarnase sammuga, vahendas

České Noviny.

Tšehhi oleks riskinud kõigi oma luureagentide väljasaatmisega Venemaalt, kuna riigi saatkonnas Moskvas töötab umbes viis salateenistuse agenti. Respekti andmetel tegutseb Tšehhi Vabariigis samal ajal aga vähemalt 100 Venemaa spiooni.

Kahe väidetava Vene luuraja väljasaatmine Prahast oli arvatavalt NATO ja Venemaa vahel aset leidnud 11-kuulise vastasseisu kulminatsiooniks.

Konflikti taga oli Venemaa rahvusvahelise ja hästi toimiva agentide võrgustiku, kes hankisid informatsiooni NATO liikmesriikidest, lõhkumine.

NATO kaitseoperatsioon sai alguse eelmise aasta septembris, mil Eestis peeti kinni Venemaa kasuks spioneerinud Herman Simm. «Simm juhtis kaudselt kohalikud salateenistused Praha saatkonnas töötanud kahe Vene spioonini,» kirjutab Respekt.

Väljaande väitel hankis Simm Venemaa jaoks informatsiooni USA raketitõrjekilbi kohta, mille detailid on plaanis paigutada Tšehhi ja Poola. Lisaks sellele kogus ta teavet NATO strateegiast Baltimaade kaitsmisel Vene võimaliku agressiooni korral.

Pärast vahi alla võtmist andis Simm tunnistusi erinevates NATO liikmesriikide tegutsenud Vene spioonide ulatusliku võrgustiku kohta, kirjutab Respekt.

Väljaanne iDnes kirjutas täna diplomaatilistele allikatele viidates, et Tšehhist saadeti välja Venemaa Praha saatkonna sõjaväeatašee asetäitja ja ühel teisel diplomaadil soovitati puhkuselt tööle mitte naasta.

iDnesi väitel on Tšehhi sõjaväeluurel kindlad andmed selle kohta, et mõlemad diplomaadid töötasid Vene salateenistuse heaks.

Peaminister Jan Fischer ütles, et ei hakka sellist informatsiooni kommenteerima.

Vene välisminister Sergei Lavrov nimetas Tšehhi otsust järjekordseks provokatsiooniks.

Tšehhi endine välisminister Karel Schwarzenberg rääkis päevalehele Pravo, et riik otsustas Vene arvatavad spioonid välja saata juba kevadel, kuid plaani teostamine lükkus edasi Tšehhile langenud ELi eesistujamaa ülesannete ja ELi-Vene tippkohtumise tõttu.

Respekti andmetel otsustasid Schwarzenberg ja kaitseminister Vlasta Parkanova aprilli lõpus saata venelased riigist välja ning teavitasid sellest kohe ka Venemaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles