Muttide tõrje nõuab sihikindlat tööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mutt võib teha palju pahandust.
Mutt võib teha palju pahandust. Foto: Corbis

Aiapidajad on alati muttidega võidelnud, sest nende rajatud käigud ja mullahunnikud rikuvad murukamarat ja peenraid. Seni pole kumbki pool sõda võitnud, üksikuid lahinguid aga küll.

Tülikate maa-aluste loomade tõrjeks kasutatakse igasuguseid vahendeid. Sageli kavaldavad mutid inimesed lihtsalt üle, taandudes mõneks ajaks sügavamale, et sealt uuesti välja ilmuda.

Ent kuidas ikkagi mutist jagu saada? Esimene võimalus on osta kauplusest mutilõks ning panna see mutikäiku. Käigu ava tuleb katta lauaga, et valgus ligi ei pääseks. Tihti juhtub aga, et loom on lõksu alt uue käigu kaevanud ja toimetab rõõmsalt edasi, sest muti lõksu saamine pole nii lihtne, nagu ostuga kaasas olev õpetus ütleb. Lõksudega püüdmine nõuab kogemust, kannatlikkust ja järjepidevust.

Mutt ei talu halba lehka

Paljud matavad muttide peletamiseks käikudesse haisvaid esemeid, näiteks kalarappeid ja tomatilehti. Varem, kui oli saada karbiiti, kasutati seda mürgist ainet mutikäikude gaasitamiseks. Mõni jällegi juhib mutiauku auto heitgaase, mis loomad lämmatab. Gaasirünnakus ellujäänud tulevad aga sinna mõne aja pärast tagasi.

Viimasel ajal on poelettidele ilmunud ebameeldivat haisu levitavad kuulikesed, mis peaksid mutte aiamaalt eemale peletama. Kuulikesi kasutanud väidavad aga, et see vahend mutte eemale ei peleta.

Lillelõhn hirmutab

Mõni soovitab istutada sibullilli, näiteks liiliaid, sest nende sibulate ebameeldiv lõhn ja toksilisus ajavad mutid minema. Samasugust mõju avaldavad ka sügislilled, mille sibulad on üsna mürgised ja mida mutid pelgavad.

Selliste looduslike vahendite kasutamine on igati teretulnud, sest need mitte ei tapa maa-aluseid loomakesi, vaid ainult peletavad nad eemale.

Kui mutt on oma käigud kaevanud muruplatsile, pole mõtet sinna lilli istutama hakata. Seal võib kasutusele võtta hoopis teistsuguse peletamismooduse.

Nimelt on maa-alused kaevurid väga tundlikud vibratsiooni suhtes. Selleks võib püstitada tiivikuga tuulelipu, mis paneb maa piisavalt vibreerima, et mutid sealt lahkuksid.

Kui mutte hävitada, peaks arvestama sedagi, et üsna varsti tuleb silmitsi seista teiste probleemidega, millest need maa-all elavad toimekad kiskjad meid eemal hoidsid.

Muret võivad hakata tekitama hiirte või mardikavastsete kahjustatud taimejuured ja liiga tihe mullakamar.

Mida mutid kardavad

• Mutilõks tuleb oskuslikult paigutada käiku ja katta selle ava lauajupiga.

• Mutikäiku võib matta haisvaid asju, näiteks kalarappeid ja tomatilehti.

• Mutt ei talu sibullillede, näiteks liiliate sibulate mürgisust ja lõhna.

• Mutid on väga tundlikud vibratsiooni suhtes, seetõttu võib aeda paigutada tiivikuga tuulelipu.

Allikas: Jaanus Järva

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles