Ringhäälingunõukogu juht kritiseeris Langi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jõesaar
Andres Jõesaar Foto: Peeter Langovits

Ringhäälingunõukogu tunneb muret justiitsminister Rein Langi isiklike seisukohtade murdmise pärast uude ringhäälinguseadusse, mis võib nõukogu arvates anda poliitikutele suurema voli ETV ja Eesti Raadio töö korraldamisel.

Ringhäälingunõukogu esimees Andres Jõesaar pöördus murekirjaga peaminister Andrus Ansipi poole, kirjutab Eesti Päevaleht.

«Oleme kahjuks olukorras, kus seaduseelnõu sisulisel loomisel on töögrupi konsensuslike seisukohtade asemel sisu kujundamas justiitsministri isiklikud arvamused,» märkis Jõesaar. «Veelgi murettekitavam on justiitsministri seisukohtade põhjendamatus.»

Täna arutab valitsuskabinet rahvusringhäälingu seaduse mitteametlikku versiooni, mida pole näinud ka kõik töögrupi liikmed.

Üks mitme variandiga punktidest on küsimus, kas Langi ettepanekul ETV ja Eesti Raadio (ER) likvideerida ning luua uus ringhääling või tuleks seda teha järjepidevuse alusel kahe ühendamisel.

«Lahendus, kus loodav asutus pole praeguste kanalite õigusjärglane, tekitaks Eesti riigile korvamatut kahju,« seisis kirjas.

«Ainuüksi olemasolevate arhiivimaterjalide autori- ja tegijaõiguste katkemine on argument, millega mittearvestamine näitab likvideerija emotsionaalset, mitte ratsionaalset käitumist.»

Teine kritiseeritav säte oli soov moodustada loodava rahvusringhäälingu juhtorganiks ainult poliitikutest koosnev riigikogu erikomisjon, mis oleks omakorda risk rahvusringhäälingu poliitilisele sõltumatusele. Täna valitsusele esitatavast seaduseelnõu versioonist jäi see punkt siiski välja.

Justiitsminister Rein Lang peab sellise kirja saatmist häbematuseks. «Kuna põhiliselt on tegemist likvideerimise või ühinemise teemaga, siis osa seltsimehi on läinud võitlusse oma isiklike ametikohtade pärast,» ütles Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles