Puhkaja kukkur kõhnub mererannas igal sammul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balbiino jäätisemüüja Pirita rannas.
Balbiino jäätisemüüja Pirita rannas. Foto: Raigo Pajula

Päikseline rannapäev Pirital võib küll naha suviselt pruuniks põletada ja töömõtted peast pühkida, kuid ei mõju rahakotile kuigi hästi. Mida rannas pakutakse ja palju see maksab, käis uurimas Liina Siniveer.

Autoga tulijad peavad juba randa saabudes esimest korda rahakotiraudu paotama – Pirita rannaäärsetes parklates on parkimine suvel tasuline. Kuni pool tundi maksab kümme krooni, kuni kaks tundi 25 krooni ning päevapilet 50 krooni. Pileteid müüvad Falcki Noorteklubi poisid-tüdrukud.

Rannahoone juures hakkasid poole kahe paiku vahetust lõpetama Alex (12) ja Aare (14). Poiste sõnul saavad nad vahetuse alguses kõiki kolme sorti pileteid 25 tükki ning mõnikord jääb neist ka puudu.

«Hommikul müüme rohkem päevapileteid ja hiljem kahe tunni pileteid,» ütles Aare ja lehvitas viimase päevapiletiga.

Noored piletimüüjad

Eemal Merivälja tee ääres pileteid müünud Tanel (14) ja Silver (14) hindasid, et teenindavad neljatunnise vahetuse jooksul ligikaudu 60 autot. «Kui vahel piletitest puudu tuleb, helistame tööandjale ja ta toob juurde,» selgitasid nad.

Falck Noorteklubi noorte parkimispiletimüüjate juht Maia Kutter-Mõtshärg sõnas, et esimestel juulipäevadel läks lastel Pirital kaubaks parkimispileteid üle 8000 krooni eest päevas.

Lisaks ostavad suvitajad pileteid R-Kioskitest ja pargivad mobiiliga, sest Falcki noored müüvad pileteid vaid kella kümnest hommikul kuueni õhtul.

Otse rannahoone taga eramaal asuvas parklas, mida haldab Dussmann Eesti OÜ, maksab autode ja mootorrataste hoidmine 25 krooni tunnis. Päevapileti eest tuleb välja käia 100 krooni, kuid esimesed viisteist minutit saab autot parklas ka tasuta hoida.

«Siia tulevad ainult rikkad või inimesed, kellel on palju asju autos,» ütles OÜ Dussmann Eesti turvatöötaja Vjatšeslav Timošenko. «Puhkajad pargivad seal,» viipas ta kõrval asuva Falcki parkla poole. «Kõik vaatavad rahakotti.»

Auto jätab Timošenko sõnul parklasse olenevalt päevast kümme kuni sada juhti. «Täna on 17–20.»

400-500 sööjat päevas

Kui kõht päikese käes tühjaks läiheb, saab keha kinnitada näiteks kohe parkla kõrval asuvas, rannast umbes saja meetri kaugusel, seest hämaras, kuid suure välikohvikuga grillbaaris, mis kuulub OÜ Pirita Puhkusele.

Baaridaam Katrin Moerbeegi hinnangul käib seal päeva jooksul söömas 400–500 inimest. Kolmapäeval oli baaris nii rannahoone ehitusel töötavaid mehi kui ka puhkajaid. Moerbeegi sõnul käiakse palju ka peredega, sest õues on mänguväljak.

Populaarsemad söögid on Moerbeegi sõnul šašlõkk ja kana, mis mõlemad maksavad sada krooni. «Puhkepäevadel ei loeta raha,» ütles ta.

Menüüs on ka odavamaid toite: näiteks pikkpoiss või kanatasku maksab 50 krooni, pelmeenid 30 ja seljanka 25 krooni. Saiakese või piruka eest tuleb välja käia 12 krooni, õlle saab 25–30 krooniga.

Päevastest käivetest Moerbeek rääkida ei taha. «Juhataja räägiks, aga teda ei saa ma ise ka juba mitu päeva kätte,» ütles ta.

Kui rannast eemale minna ei taha, saab süüa-juua ka rannahoones. Pirita Bowling Clubi instruktori Marek Kiini sõnul lähevad kõige paremini kaubaks kergemad toidud nagu salatid ja friikartul viineriga. Salatid maksavad bowlinguklubis 50 krooni, õlu ja siider 30 krooni.

Bowling Clubi juhataja Birgit Reilson ei taha omanike loata öelda, kuidas äril läheb. Omanikud on aga tema sõnul välismaal.

Ka terrassil tegutseva, restoranile Pegasus kuuluva rannabaari mänedžer Kennet Sarv ei taha avaldada, palju nad päevas müüvad. «Meil läheb päris hästi,» on ta napisõnaline. «Kõige paremini läheb kaubaks jäätis ja mõnus külm õlu.»

Õlu maksab baaris 30–45 krooni, kolm jäätisepallikest 20 krooni. Lisaks saab sealt kergemat sööki ja muid jooke ning 50 krooni eest laenutada päevaks rannatooli.

Jäätist saab osta ka otse rannaliival. Mere piiril Premia kastiga jalgratast lükanud Tauri Rallmann (16) ütles, et väga palava ilmaga võib kaubaks minna isegi mitu kasti jäätist.

Erinev jäätiseisu

Kasti mahub tema hinnangul ligikaudu 30 jäätist. Jäätiste hinnad algavad kümnest kroonist, selle raha eest saab vahvlitopsi.

Premia jäätiseid müüva H & TP Investment OÜ juhatuse liige Toomas Piik ütles, et heal päeval on jäätiserataste ja kioski kogukäive umbes 8000 krooni, kehvematel päevadel ei küüni aga selle lähedalegi.

Piigi sõnul töötab rannas praegu neli nende firma jäätisemüüjat.

Kolmandat päeva Balbiino jäätiseid müünud Jekaterina Lutšina (15) paneb korraga kandekasti umbes 20 jäätist. Tema jäätised maksavad 12–13 krooni. Korraga müüb Lutšina sõnul kuumal liival jäätist seitse müüjat.

Ka rannahoonest linna ja jõe poole jääva surfikeskuse juurest müügipunktidest saab jäätist ja hamburgerit. Burger maksab 25 krooni, karastusjook 18 ja õlu 20 krooni.

Seal töötab esimesi päevi ka OÜ Rannakapp tasuline valvega pakihoid. Firma osaniku Aivar Kabritsa sõnul on puhkajate käsutuses praegu 180 kappi. Suurem osa neist on 15 cm kõrgused ja sama laiad, osa ka 30-sentimeetrised.

Kappide sügavus on umbes pool meetrit. Väiksema kapi saab Kabritsa sõnul rentida 10 krooni eest tunnis või 50 krooni eest päevas, suurem vastavalt 20 või 80 krooni.

«Ühtegi nullipäeva pole veel olnud,» ütles ta. «Juba on ka püsikliente, kes tulevad iga päev.»

Kabrits lisas, et kappide randa jõudmine venis valmistaja süül ning suve jooksul ilmuvad kapid loodetavasti ka mujale, Pirita ja Stroomi randa ning ka Pärnusse.

Just rannakapist tundis puudust ka kolmapäeval turvatöötajalt hoiuruumi kohta küsinud Mirjam Lindemeyer. «Eelmisel aastal jätsin asjad lihtsalt niisama ja läksin ujuma,» ütles eesti päritolu, kuid üle 20 aasta Saksamaal elanud Lindemeyer. «Nüüd tädi ütles, et ei tohi jätta, varastatakse palju.»

Esimest päeva randa tulnud Lindemeyer võttis enda sõnul toidu randa kaasa, et mitte liigselt kulutada.

Samal põhjusel ostavad tavaliselt söögi kaasa ka Kadri Sinijärv, Krista Pottsepp ja Merily Kõresoo, kuid kolmapäeval läks kiireks ja nad jõudsid kaasa võtta vaid vett. Nelja rannas veedetud tunni jooksul kulutasid neiud 35–50 krooni ja see läks jäätise ning kergema söögi peale.

rattaparkla tulekul

Tüdrukud käisid sel aastal esimest korda Pirita rannas. «Muidu käisime Kakumäel, aga söögid-joogid on igal pool randades kallid,» ütlesid tüdrukud nina kirtsutades. «Ostsime 12-kroonist jäätist, topelthinnad on,» võrdlesid nad poodidega.

Rannatoite pidasid kalliks ka rannahoone lähedal päevitanud Ele Köbas, Mari-Mai Koha, Kaisa Jaakson ja Marit Zahkna. «Me ei kulutagi raha, võib-olla jäätist ainult ostame,» ütles Koha ja lisas, et vahel võtavad nad ka süüa kaasa.

Köbas ja Koha tulid randa jalgratastega ja hoidsid neid enda lähedal. Enda sõnul jätaks nad rattad võib-olla ka tasulisse valvega parklasse, kui selline olemas oleks. «Aga kui ratta parklas hoidmine maksaks sama palju kui autode hoidmine, siis mitte,» sõnas Koha.

Falck Eesti avalike suhete direktor Andres Lember lubas neljapäeval, et tasuta valvega rattaparkla avatakse rannas täna ja see töötab esialgsete plaanide kohaselt ühe kuu.

Kas teate?

Hinnad Pirita rannas

Jäätis 10–20 kr

Õlu 20–45 kr

Praad 50–100 kr

Salat 50 kr

Parkimine 50 kr

Rannatool 50 kr

Hoiukapp 50–80 kr

Hinnad Pärnu rannas

Saku Originaal 0,5 l

25-30 kr

Jäätisekokteil 20–30 kr

Vahvlitops 6–10 kr

Hamburger 20–25 kr

Hot dog 18–25 kr

Mahlapulk 5–6 kr

Parkimine 200 kr/päev,

100 kr/kaks tundi

Minigolf: täiskasvanud

30 kr, lapsed 20 kr

Dušš 10 kr, WC tasuta

Hoiukapid 20–40

Rannatoolid 40 kr/päev

Rattarent 40 kr/tund

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles