Hoidiseid, pisut moodsamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amaretto liköör lisab aprikoosikeedisele mandlimaitset, sidrun pikantsust.
Amaretto liköör lisab aprikoosikeedisele mandlimaitset, sidrun pikantsust. Foto: Jaan Heinmaa

Proovi vana hea tikrimoosi kõrval ka uudsemaid keedisesegusid. Hoidiseriiul saab põnevam ja kirevam.

Vahelduseks vanaema retsepti järgi purki pandud marjadele, kurkidele, tomatitele ja muule aiakraamile katsetage ka uudsemaid-moodsamaid-glämmimaid hoidiseideid. Siis on ka päikesekuivatatud tomatid omast käest võtta ja võisarvele saab hommikul määrida isetehtud vaarika-pähklikeedist.

Päikesekuivatatud tomatid ürtide ja küüslauguga

Päikesekuivatatud tomatid on Itaalia üks tuntumaid hoidiseid. Et meie kliima kipub olema päikese osas liiga ebakindel, tasub proovida kuivatada tomateid ahjus.

Võid kuivatada ka ploomtomateid, sel juhul tuleb kuivatamise aega pikendada kolme tunni võrra.

1 liiter: 1 kg kirss- või ploomtomateid, meresoola, värsket tüümiani ja basiilikut, 1 terve küüslauk, oliiviõli.

Pese tomatid ja poolita. Õõnesta tomatitest seemneosa väikese lusikaga välja. Aseta tomatid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, lõikepind ülespoole. Puista üle meresoolaga. Aseta 8 tunniks kuuma pöördõhuga ahjurežiimile 50 kraadi juures. Tavalisel režiimil kulub kuivatamiseks kümme tundi.

Lao kuivatatud tomatid purkidesse kihiti ürtide ja tervete küüslauguküüntega. Vala peale oliiviõli kuni purgi servani. Sule õhukindlalt ja säilita külmkapis.

Sidruni-küüslauguküüned

Veidi magusamaitselised ja mõnusa sidruniaroomiga marineeritud küüslauguküüned maitsevad hästi niisama suupistena või ka salatites. Kasuta maitsvat marinaadi salatikastmena.

0,5 liitrit: 6 tervet küüslauku; marinaadiks 4 dl õunaäädikat, 1 dl fariinsuhkrut, 1 dl suhkrut, 1 tl soola, 6 tera musta pipart, 2 loorberilehte, 1 punane tšillikaun, 1 sidruni koor.

Puhasta küüslauguküüned. Kuumuta potis õunaäädikas, fariinsuhkur, suhkur, sool, must pipar, loorber ja viilutatud tšillikaun. Lisa küüslauguküüned ja keeda viis minutit. Tõsta pott tulelt. Tõsta kuumade purkide põhja riivitud sidrunikoor. Vala peale küüslauguküüned koos marinaadiga. Sule purgid õhukindlalt, jahuta ja säilita külmkapis.

Vaarika-pähklikeedis

Serveeri seda võrratut keedist croissant’ile määritult või magustoiduks pehme kitsejuustuga. Kasuta keedises just seedermänniseemneid, sest oma kreemja tekstuuriga sobivad need koos vaarikatega oivaliselt.

0,5 liitrit: 500 g vaarikaid, 500 g moosisuhkrut, 1 apelsini riivitud koor ja mahl, 25 g võid, 100 g seedermänniseemneid, 1 tl vanillsuhkrut.

Laota vaarikad ühtlase kihina suurele alusele, näiteks küpsetuspannile. Puista peale suhkur, apelsini riivitud koor ja pressitud mahl. Lase seista 30 minutit. Tõsta vaarikad paksupõhjalisse potti ja kuumuta vaikselt keemiseni. Lase vaiksel tulel keeda viis minutit. Tõsta vahukulbiga ära üleliigne vaht. Lisa või ja kuumuta veel üks minut. Lõpuks sega õrnalt juurde seedermännipähklid ja vanillsuhkur. Tõsta tulelt. Vala segu kuumadesse purkidesse ja sule õhukindlalt.

Aprikoosi-Amaretto keedis

Võrratu keedis, mida tasub teha siis, kui aprikoosi hinnad on madalaimad. Amaretto liköör annab meeldivat mandlimaitset ja sidrun lisab pikantsust.

0,75 liitrit:1 kg aprikoose, 5 dl suhkrut, 1 sidruni mahl, 0,5 dl vett, 0,5 dl Amaretto likööri.

Pese aprikoosid ja poolita. Eemalda kivid ja tõsta potti. Lisa suhkur, sidrunimahl ja vesi. Sega ja lase keema tõusta. Keeda vaiksel tulel üks tund. Tõsta kohe eelnevalt kuumutatud purkidesse, sule õhukindlalt ja säilita jahedas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles