Uuel õppeaastal tõuseb majandushariduse hind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli majandusteadusteaduskonna tudengi Kaspar Oja sõnul on õppemaksu tõus mõistetav, sest ülikooli kulud kasvavad pidevalt.
Tartu Ülikooli majandusteadusteaduskonna tudengi Kaspar Oja sõnul on õppemaksu tõus mõistetav, sest ülikooli kulud kasvavad pidevalt. Foto: Liis Treimann

Tulevast õppeaastast tõstavad õppemaksu kõik Eesti peamised majandushariduse pakkujad, samaks jääb õppeteenustasu vaid kalleimas majanduskoolis EBSis ja Tallinna Tehnikaülikoolis.

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna õppeprodekaan Helje Kaldaru sõnul tõuseb teaduskonna bakalaureuseõppes õppimise tasu, sest see on püsinud muutumatuna väga kaua. «Teised kogu aeg tõstavad,» lisas ta ja viitas elukalliduse tõusule.

Kaldaru sõnul tõstetakse õppemaksu kõigil õpilastel olenemata sellest, millal nad sisse astusid. Tartu Ülikoolis tõuseb majandushariduse aastahind 2000 krooni ehk 7,7 protsenti.

Hinnaerinevused

Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor Rando Värnik ütles, et nende teaduskonnas tõuseb õppemaks 1800 krooni ehk 9,1 protsendi võrra. «Hinda tõstame, et tagada parem kvaliteet,» ütles ta. Ta lisas, et kuue aasta jooksul, mis on viimasest hinnatõusust möödunud, on tõusnud tööjõu-, materjali- ja üldkulud.

Värnik kinnitas, et kõrgemat õppemaksu hakkavad maksma vaid sel aastal sisse astunud tudengid, teistele jääb tasu endiseks.

Õppemaks tõuseb ka erakõrgkoolides. Audentese ülikooli vastuvõtu- ja turundusosakonna juhataja Mariann Lugus ütles, et õppetasud Audenteses tõusevad 5-6 protsenti.

«Peame kinni erakooliseadusest, mille kohaselt ei tohi õppemaks tõusta üle kümne protsendi aastas,» ütles Lugus ja lisas, et iga-aastane hinnatõus on vältimatu. Audenteses on Luguse sõnul hind sama kõigi üliõpilaste jaoks.

Kõrgkooli I Studium õppeosakonna juhataja Lembit Sari sõnul tõstetakse nende koolis õppemaksu kolme-nelja aasta tagant umbes kümme protsenti. Sari ütles, et päevase õppe hind tõuseb sügisest 2000 krooni ehk 11,1 protsendi võrra.

Teiste erakoolidega võrreldes suhteliselt madalat õppemaksu põhjendab Sari sellega, et I Studium on registreeritud mittetulundusühinguna. «Kuna me õpetame majandust, siis me peaks oskama ka oma kooli hästi majandada,» ütles ta.

TTÜ hinda ei muuda

Estonian Business Schooli (EBS) rektor Madis Habakuk ütles, et viimati tõstis kool õppemaksu mitu aastat tagasi ja praegu pole hinnatõusu plaanis.

«Meie kooli lõpetanute palgad on 1,9 korda kõrgemad kui teiste majanduskõrgkoolide lõpetanutel,» põhjendas ta EBSi kõrget hinnataset. «Me ei ütle, et me anname paremat haridust, seda näitab tööturg.»

Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna dekaan Enn Listra kinnitas, et neil jäävad õppemaksud esialgu samaks. «Võimalik, et tõstame hindu järgmiseks õppeaastaks,» ütles ta.

Tartu Ülikooli majandusteaduse esimese kursuse lõpetanud Kaisa Äärmaa sai oma õppemaksu tõusust teada Postimehelt.

«Olen täiesti selle vastu, sest majandusteaduskonnas on niigi kallis õppida,» ütles ta. Äärmaa ei kavatse kallima õppemaksu pärast teaduskonnast siiski ära tulla. «Katsun kuidagi hakkama saada, tööle minna ei ole aega, sest õppemaht on suur,» arvas ta.

Erakooliseaduse järgi määrab õppemaksu kooli pidaja ja seda ei muudeta õppeaasta jooksul.

 

Hariduse hind

Aastane õppemaks majanduserialadel (kroonides)

• Estonian Business School 42 800

• Audentese Ülikool 34 900

• Tartu Ülikool 28 000

• Tallinna Tehnikaülikool 26 000

• Eesti Maaülikool 21 600

• Kõrgkool I Studium 20 000

Avalik-õiguslikes ülikoolides on toodud riigieelarveväliste õppekohtade maksumus.:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles