Kommentaar: Kuidas leida «õige» kodu

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rääkisin mõni aeg tagasi ühe tuttavaga, kes oli hiljuti endale elamise ostnud ning tundsin huvi, kuidas ta just selle õige korteri leidis. Just nimelt «õige», sest vestluse käigus oli ta mitu korda kasutanud seda sõna.

Talle oli kõige olulisem tunne – astud korterisse ja tead, et see on just see, mida oled otsinud. Nõustun rahuloleva korteriomanikuga, sest ilma õige tundeta elukohta osta ei saa. Samas aga võib esmapilgul silmahakkamatu seinapragu või viltune põrand üsna kiiresti õige tunde asendada pettumusega.

Elukohta valides on igal inimesel ettekujutus oma unistuste kodust. Tore oleks omada kõrgete lagedega avarat korterit või hubast katusekambrit või hoopis oma maja. Võimalusi valida on palju, kuid kahtlemata ei kuulu ühegi unistuse juurde mõne ehitaja hoolimatu töötulemusena valminud viltune maja. Paraku suures ehitusbuumis risk selliseid maju kohata on üsna suur.

Paljud inimesed mõtlevad kodu otsides kahele põhiküsimusele, et kas teha ise või lasta teha. Kui oleme valiku ees, millist kodu osta – kas valmis korterit, kus põrand all, seinad ning lagi värvitud, sanitaarruumid plaaditud või täiesti viimistlemata elamut, siis aitab valikule kaasa mõlema variandi võimaluste hindamine. Valmislahendusega elamu ostmise eelis on kindlasti aja kokkuhoid.

Klient saab küll valida osa materjalide ja värvilahenduste vahel, kuid on oht, et korterikujundustööd ei ole tehtud ootuspäraselt. Kui materjalid ja värvid lähevad kallimaks kui standardviimistluses on ette nähtud, peab klient vahe kinni maksma.

Ilma siseviimistluseta elamud on üldjuhul 3000-5000 krooni ruutmeeter odavamad võrreldes viimistletud elamispinnaga. Seinad ja laed on kipsiga kaetud, vahel ka pahteldatud, elektrijuhtmed laiali veetud, põrandal silutud betoon ja sanitaarruumid plaatimiseks valmis. See on koht, kus omanik saab lasta fantaasial lennata ja luua endale just selline kodu, nagu ta soovib.

Tuleb vaid leida korralik ehitusmees, kes unistuse täide viiks. Sellisel juhul on omanik «objektijuht», kelle käe all tema kodu valmib. Arvestama peab ka sellega, et tellides siseviimistluse iseleitud töömehelt, ei pruugi lõpphind võrreldes viimistletud elamuga madalam tulla. Seda suuresti sellelepärast, et hea töömees tahab head palka.

Samuti on hea teada, et tundega loodud kodu on hiljem palju kergem realiseerida, kui selleks peaks juhuslikult vajadus tekkima, sest kindlasti leidub inimesi, kellel sarnane elustiil ja mõtlemine. Kodu ostmine ei sõltu ainult mugavusest, ajast, kvaliteedist ja rahast – selleks, et leida «õige» kodu, tuleb osata hinnata tundeid ja leida võimalusi pühendumiseks, et see kodu luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles