Pakendiuputus sulges Järvamaa taarapunktid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Järvamaal pakendeid kokku ostva firma Maskhone taarapunktid on suletud, sest taara koguja Eesti Pandipakend ei jõua pakendeid üle lugeda ja seega viibib taarapunktidele makstav raha.

Eesti Pandipakendi PR- ja turundusjuht Birgit Tolmann ütles, et sel suvel peab Eesti Pandipakend hakkama saama kolm korda suuremate pakendikogustega kui mullu.

«Eelmisel aastal tuli Eesti Pandipakendi loenduskeskusesse igal suvekuu nädalal keskmiselt 13 000 kotti taarat, sel aastal tuleb igal nädalal 39 000 kotti,» ütles ta.

Tolmanni sõnul loendatakse praegu kogutud pakendid kahe nädala jooksul. «Püüame mahajäämust ööpäev läbi ja täisvõimsusel töötades vähendada,» lisas ta.

Vaid üks firma

Tolmanni hinnangul teeb Järvamaa olukorra keeruliseks see, et poed ei võta pakendeid vastu ja kogu koormus on langenud ühe firma õlule.

Taaraettevõtete esindusorganisatsiooni Taara Liit juhatuse liige Peeter Roosalo ütles, et nende liikmetest on oma taarapunktid ajutiselt sulgenud kaks ettevõtet: lisaks Maskhonele veel Tartumaa firma Astroli. «Teised on püüdnud hakkama saada, kuid ajutiselt on probleeme olnud,» lisas ta.

Roosalo sõnul on tagastatud pakendeid rohkem kui eelmisel aastal, kuna eelmisel suvel kestis üleminekuaeg, mil paljud tootjad pakendimärki ei kasutanud. Lisaks mõjutab tema hinnangul pakendite kogust ilus ilm ja taara eest saadav raha.

Rohkem tagastajaid

«Enne pakendiseaduse jõustumist, kui pakendi eest maksti viis senti või kümme, viis pudeleid poodi ainult loodusesõber või see, kellel ikka üldse raha polnud,» ütles Roosalo. «Nüüd tahab enamik eestimaalasi pudeleid tagastada.»

Maskhone juhataja Aare Maasik ütles eile, et taarapunktid peaks olema tänasest taas avatud. Maasiku hinnangul on pakendiuputuse põhjustanud peale ilusate suveilmade Eesti Pandipakendi ettenägematus.

«Kui nad ei osanud teist aastat järjest näha, milline suvi tuleb, siis see on nende probleem,» ütles Maasik. «Saime aru, et esimesel aastal ei olnud neil sellealast kogemust, aga nüüd peaks juba oskama arvestada.»

Tolmanni sõnul on üle Eesti 1400 pakendi tagastuskohta. Neist 104 on taaraautomaadid, kuhu sisestatud pakendeid ei pea Eesti Pandipakend üle lugema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles