Panditaara tagastamine takerdub jätkuvalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumaal Sakus Rocca poodi pidava Silvia Toode sõnul võtab väikse taaraautomaadi tühjendamine müüjatel aega 20 minutit.
Harjumaal Sakus Rocca poodi pidava Silvia Toode sõnul võtab väikse taaraautomaadi tühjendamine müüjatel aega 20 minutit. Foto: Liis Treimann

Juba aasta eest Eestis jõustunud panditaara süsteem pole siiani korralikult käivitunud, sest Eesti Pandipakend ei saa oodatust suuremate taarakogustega hakkama, mistõttu on probleeme ka pakendite tagastamisega.

Harjumaal Sakus Rocca poodi pidava Silvia Toode sõnul on tema poe taaraautomaat tihti tehniliste rikete tõttu suletud, kuid probleeme on ka taarat koguva Eesti Pandipakendiga. «Mõnikord upu või taara sisse ära,» kirjeldas Toode.

Tema sõnul on paar korda juhtunud, et pakendiringi tegev auto saab enne Sakku jõudmist täis ja sõidab pakendikeskusesse tagasi.

«Minu poodi ta enne ei tule, kui hakkan uuesti otsima, kuhu ta jäi.»

Sakus töötab Toode sõnul ka taarapunkt, kuid seegi on tihti suletud.

Ei osanud ette näha

Eesti Pandipakendi PR- ja turundusjuhi Birgit Tolmanni sõnul ei osanud nad tänavu eelmisest suvest kolm korda suuremaid pakendikoguseid ette näha. Ta rõhutas, et see on esimene suvi, mil pakendikogumine täiel määral toimib.

Tolmanni sõnul pole praegu enam probleeme ka pakendiautomaatide tühjendamisega. «Seisakud olid paar nädalat tagasi.»

Tolmanni hinnangul töötas pandipakendite tagastamise süsteem eelmisel talvel veatult ning praegune probleem on hooajaline. «Arvan, et septembris-oktoobris on kõik jälle normaalsetesse rööbastesse loksunud,» lisas ta.

Taaraettevõtete esindusorganisatsiooni Taara Liit juhatuse liikme Peeter Roosalo sõnul on ajutisi probleeme olnud paljudel taaraettevõtetel, kuid hullem oli olukord Järvamaal, kus taarapunktid olid suletud pikemalt.

Järvamaal taarat kokku ostva firma Mashone juhataja Aare Maasiku sõnul olid firma taarapunktid augusti alguses suletud, sest Eesti Pandipakend ei jõua tagastatud pakendeid piisavalt kiiresti üle lugeda ja nii viibis ka taarapunktidele saadetav raha.

Maasiku sõnul on nende taarapunktid taas avatud üleeile hommikust, mil Eesti Pandipakend raha üle kandis.

Et vältida järgmise suve taarauputust, teeb Eesti Pandipakend Tolmanni sõnul põhjalikke uuringuid.

«Uurime turgu, tarbimise kasvu, selle aasta tagastusi, järgmise aasta tagastusi, tarbijate käitumist, välismaa taaskasutusorganisatsioonide statistikat – kõikvõimalikku infot,» ütles Tolmann. «Võtame kõike seda arvesse ja teeme selle järgi ka oma prognoosid.»

Uus masin

«Järgmise aasta kevadeks planeerime osta uue võimsa klaasiloendamismasina, millega on võimalik loendada ka plasti ja purke,» lisas ta.

Tolmanni sõnul on üle Eesti 1400 pakendi tagastuskohta. Neist 104 on taaraautomaadid, kuhu sisestatud pakendeid ei pea Eesti Pandipakend üle lugema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles