TeleYhe tasuta minuti nullib alustustasu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TeleYhe klient Raili Kääramees ei saa aru, miks on välja reklaamitud, et esimene kõneminut on tasuta, kui uutele pakettidele on lisatud kõnealustustasu.
TeleYhe klient Raili Kääramees ei saa aru, miks on välja reklaamitud, et esimene kõneminut on tasuta, kui uutele pakettidele on lisatud kõnealustustasu. Foto: Urmas Lauri

Mobiilsideoperaatori Elisa alambrändi TeleYhe uued kõnepaketid Kuus ja Seitse lubavad tasuta esimest kõneminutit, kuid uutele pakettidele lisatud kõnealustustasu nullib selle efekti.

TeleYhe klient Raili Kääramees ei saa aru, miks on välja reklaamitud, et esimene kõneminut on tasuta, kui uutele pakettidele on lisatud kõnealustustasu. «See teeb ju selle tasa,» märkis ta. «Vahet pole, kuidas seda nimetatakse.»

Kääramees kasutab praegu paketti Kolm, mis on TeleYhe kodulehe andmetel mõeldud inimestele, kelle mobiiliarve on «oluliselt suurem kui 100 krooni». Paketivahetusele ei ole ta oma sõnul mõelnud. «Ma olen praegu oma arvetega rahul, mul ei ole vaja veel soodsamat,» ütles ta. «Räägin telefoniga hästi palju ja kui mina valikut tegin, siis tundus see (kõnepakett Kolm) kõige soodsam.»

Pärast kiiret võrdlust tegi Kääramees kindlaks, et samamoodi pikkade kõnede pidajatele mõeldud paketiga Kuus säästaks ta siiski 10 senti igalt räägitud minutilt. «Ja oleksin jube õnnelik, et ma esimest minutit ei maksa,» lisas ta. «Aga see on ikkagi inimeste petmine.»

Erinevad nimed

Elisa turundusjuhi Triine Kruusi sõnul on kõneminuti hind ja kõnealustustasu erinevad asjad ja seega on tõlgendamise küsimus, kas neil on sisulist vahet.

«Ilmselgelt lõikavad ainult nemad sellest tõlgendamise küsimusest kasu,» kommenteeris Elisa klient Kääramees.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna peaspetsialisti Pille Põesaste sõnul ei saa teavet eksitavaks pidada. «Arvestama peab asjaolu, et paketipõhine kõneminuti hind ja kõnealustustasu on kaks erinevat hinnakomponenti,» ütles ta. «Ja kui ettevõtja reklaamib, et kõne esimene kõneminuti hind o n null krooni, siis ei saa väita, et see teave on ebaõige.»

Raadiost uute pakettide reklaami kuulnud kliendid on alles TeleYhe kodulehel asuvat reklaami lugedes avastanud, et tasuta kõneminuti asemel peab maksma kõnealustustasu.

Kruusi sõnul on võimalik, et raadioreklaamis polnud kõnealustustasu mainitud. «Kaldun arvama, et seda võib-olla tõesti ei olnud seal,» ütles ta. «Raadioreklaamid on tihtipeale väga piiratud ajaressursiga ja tuleb see kõige olulisem välja öelda, kõike tõesti ei jõua panna.»

Kruus lisas, et TeleYks viitab oma reklaamides alati lisainformatsiooni võimalustele. «Kindlasti oli seal veebilehekülg ära toodud.»

Kruus ütles, et praegu näidatakse uute pakettide reklaami ainult televisioonis, kuid juulis oli see ka raadios ja ajalehtedes.

Tarbijakaitse kahevahel

Põesaste sõnul peab tarbijakaitse nimetatud reklaamidele põhjaliku hinnangu andmiseks üle vaatama TeleYhe paketi Kuus erinevates kanalites esitletavad reklaamid. «Kõnealustustasu osas on tarbijakaitseamet ka varem Elisaga suhelnud ning meie seisukoht oli, et reklaamides tuleb seda ka esitleda,» ütles ta. «Meile teadaolevalt on kõnealustustasu mainitud telereklaamides ja ka TeleYhe koduleheküljel.»

TeleYks

Kõnepaketid:

Kolm:

kõneminut 88 senti

sms 1.45

miinimumarve 100 krooni

Neli:

kõneminut enne 100-kroonise arve ületamist 78 senti

pärast 100-kroonise arve ületamist 99 senti

sms 1.45

miinimumarve 100 krooni

Viis:

kõneminut enne 50-kroonise arve ületamist 99 senti

pärast 50-kroonise arve ületamist 1.99

sms 1.45

miinimumarve 50 krooni

Kuus:

kõnealustustasu 68 senti

esimene kõneminut

0 krooni

iga järgnev kõneminut

78 senti

sms 78 senti

miinimumarve 78 krooni

Seitse:

kõnealustustasu 48 senti

esimesed viis kõneminutit paketisiseselt tasuta

iga järgnev kõneminut

78 senti

sms 78 krooni

miinimumarve 78 krooni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles