Kartul maksab tänavu mullusest kolmandiku võrra rohkem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Tallinnas Nõmme turul Jõgevamaa Oja talu köögivilja müünud Juta hinnangul tuleb tänavu talvekartuli eest välja käia kaheksa kuni kümme krooni kilo eest.
Eile Tallinnas Nõmme turul Jõgevamaa Oja talu köögivilja müünud Juta hinnangul tuleb tänavu talvekartuli eest välja käia kaheksa kuni kümme krooni kilo eest. Foto: Mihkel Maripuu

Kuiv ilm ja kütusehinnad kergitavad kartuli hinda eelmise aastaga võrreldes ligi kolmandiku võrra ja asjatundjate hinnangul tuleb tänavuse talvekartuli eest välja käia kaheksa kuni kümme krooni kilost.

Eile Nõmme turul Jõgevamaa Oja talu kartuleid müünud Juta (ei soovinud perekonnanime avaldada) sõnul kergitab kartuli hinda peamiselt auto- ja traktorikütus, mis on aastaga kallinenud. «Alla kümne kartulit ei saa, talvekartuli hind jääb kaheksa ja kümne krooni vahele,» ennustas ta.

Poja kasvatatud kartulit müüv Juta ütles, et probleem on just hiliste sortidega. «Vähe on kartulit all,» lisas ta.

Tulundusühistu Talukartul osaniku Arvo Jakobsoni sõnul mõjutab hinda eelkõige pakkumise ja nõudluse suhe. Ta tõdes, et tänavu on kartulit vähe ja see on kehva kvaliteediga.

«Praegune hind, mis poes on 12 kuni 15 krooni, on veel natuke palju,» arvas ta. «Turul on kuskil kaheksa: selle hinnaga veel inimene poest ostaks.»

Eesti Maaviljeluse Instituudi teaduri Luule Tartlani sõnul on talvekartuli hinda veel vara ennustada, kuid see võib tõusta veerandi või kolmandiku võrra. «Kõik oleneb sellest, kuidas saak kätte saadakse ja milline ilmastik on,» lisas ta.

Tartlan sõnas, et osa piirkondi on saanud vihma piisavalt. «Käisime eelmise nädala neljapäeval suuremate kartulikasvatajate põlde vaatamas,» rääkis ta.

Tartlani hinnangul saab nähtud põldudelt saaki umbes 30 tonni hektarilt, mis on pisut vähem kui varasematel aastatel. «Suurtootjad on saanud 35–40 tonni hektarilt, aga vabariigi keskmine on meil väga kaua olnud 15 tonni piirimail,» märkis teadlane.

Ta lisas, et keskmise viivad madalale mahetootjad ja oma tarbeks kasvatajad, kes ei kasuta väetiseid ja taimekaitsevahendeid.

Eile maksis kartulikilo erinevatel turgudel 6–12 krooni.

Keskmine hind aastati

• 2004. aastal: juulis 5 krooni, augustis 4,1 krooni

• 2005. aastal: juulis 8,6 krooni, augustis 4,8 krooni

• 2006. aastal: juulis 12,9 krooni, augusti alguses 6–12 kr

Allikas: konjunktuuriinstituut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles