Langus ehitusturul on aeglustunud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehitusettevõtted ehitasid tänavu teises kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 28 protsenti vähem, esimese kvartali ehitusmahud vähenesid aga aastaga 31 protsendi võrra.

Omal jõul ehitati teises kvartalis 6,6 miljardi krooni eest - hooneid 4,1 miljardi ja rajatisi 2,5 miljardi krooni eest, teatas statistikaamet.

Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades kolmandiku ja rajatiste ehitamine ligi viiendiku.

Ehitusturu langus on tingitud eelkõige elamuehitusmahtude vähenemisest kohalikul turul, senisest enam vähenes ka rajatiste ehitamine.

Seejuures on välisturul tegutsevatel Eesti ehitusettevõtetel läinud hästi, kuna sealsed ehitusmahud kasvasid eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 3 protsenti. Kasv tulenes hooneehitustöödest.

Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus on kvartaliti järjest kasvanud ja ulatus teises kvartalis 9 protsendini.

Ehitisregistri andmetel lubati kvartaliga kasutusse 951 uut eluruumi ehk kolmandik vähem kui aasta varem samal ajal. Ligi kolmveerand valminud eluruumidest asus korterelamutes.

Vaatamata ehitusteenuse odavnemisele on nõudlus uute eluruumide järele pidevalt vähenenud, ehitusload väljastati 605 eluruumi ehitamiseks, mis on aastatagusega võrreldes 3,5 korda vähem. Eelistatuim elamutüüp oli ühepereelamu.

Kasutusse lubati mullusega sarnaselt 229 mitteelamut kasuliku pinnaga 269 000 ruutmeetrit, enim lisandus uut büroo- ja tööstuspinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles