Kanuti Gildi Saali 5.hooaja avab Sandra Z

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Zaneva
Sandra Zaneva Foto: Margus Ansu

8.septembril avab Kanuti Gildi Saali 5. juubelihooaja noor koreograaf Sandra Zaneva oma tuliuue tantsulavastusega «Alkus», mille ametlik esietendus toimub 2. septembril Eclectica festivalil Tartus.

«Alkus» on lavastus, mis räägib esimesest inimesest, esimesest päevast, ahvidest, evolutsiooni ja piibli segust. Ja ilma segaduseta. Kõik saab selgeks, kuna etenduses tehakse kõik segane selgeks ja selge selgemaks.

Noorele koreograafile pakuvad huvi kaks asja: algus ning mis tunne on olla esimene ja teha kõiki asju esimest korda. Üldiselt oletatakse, et see tunne võiks sarnaneda sellele, mida tunnevad väikesed lapsed maailma avastades, kuid Sandra Z jaoks on siin üks suur aga.

Nimelt, meie sünni ajal oli juba eelnevalt välja kujunenud arusaam, mis on õige, mis vale; mida tohib, mida mitte, aga olles esimene inimene üldse, on ju kõik õige (või siis vale), sest ei ole kedagi, kes otsustaks.

Koreograafi eesmärgiks on tuua lavale just need esimesed liigutused, andmata igasugust hinnangut - mis on hea, mis halb; mis on efektne, mis mitte; mis on ilus, mis mitte.

Lavastuses on väga oluline koht muusikal, kuna etendus koosneb kahest osast: esimene on puhtalt «koori» ehk siis bändi päralt, millele loob muusika noor andekas Kaur Garšnek ja esitab ansambel Sale Tips.

«Kooriks» on esimene osa nimetatud seetõttu, et kasutatakse vana kreeka teatrivõtet, kus koor täidab jutustaja osa.

Kuid «Alkuses» kasutab lavastaja seda efekti veidi ebatraditsionaalsemalt ja «koori» etteaste toimub enne tantsulise osa algust, mitte selle ajal.

Lavastuse tantsulise osa muusika autor on helilooja Sander Saarmets, kes on Sandra Z-ga koostööd teinud varemgi.

Sandra Z on üks Eesti tähelepanuväärsemaid noorema põlve koreograafe, kes oma fantaasiaküllaste töödega võitnud spetsialistide tähelepanu.

Õppinud tantsu ja tsirkust ning võitnud korduvalt populaarsel noorte konkursil «Koolitants», on Sandra ennast tõestanud ka professionaalses tantsumaailmas.

Hetkel jätkab Sandra õpinguid prestiižikas Dartington College of Arts’is Inglismaal koreograafia ja digitaalse kunsti erialal.

Etenduses tantsivad Liis Ilula, Irina Krotova, Risto Kübar, Liina-Karina Mikkor, Laura Kvelstein jt. Valguskujundaja on Kalle Tikas ning kunstnik Elerin Velling.

Sandra Z «Alkus» etendused toimuvad 8., 17. ja 18. septembril algusega kell 19.30 Kanuti Gildi SAALis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles