Politseinikel ei soovitata kandideerida parteide või valimisliitude nimekirjas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Politseinikud said politseipeadirektor Raivo Küüdilt kirja, kus neile loetakse sõnad peale mitte kandideerida kohalikel valimistel erakondade või valimisliitude nimekirjas.

«Arutasime seda küsimust (kandideerimist kohalikel valimistel - toim) politsei juhtgrupis ning leidsime, et politseiniku kohalikel valimistel osalemine on iseenesest positiivne, kuid aktsepteerime seda vaid üksikkandidaadina kandideerides. Sellele otsusele tulime üsna lihtsal põhjusel, sest politsei on apoliitiline organisatsioon ning politseiteenistuse seaduse kohaselt on politseinikul keelatud kuuluda erakondadesse,» seisab politseipeadirektor Raivo Küüdi kirjas alluvatele.

Ta lisab, et politsei juhtkond taunib erakonda kuulumata erakonna nimekirjas või valimisliidus kandideerimist, kuna see seab kahtluse alla politseiniku ning sellega ka kogu politsei erapooletuse ja sõltumatuse.

Politseijuht Küüt ütles Postimees.ee'le, et neil ei ole kavas piirata ühegi politseiametniku kui kodaniku põhiõigust olla valitud, kuid politsei ei soosi kandideerimist erakonna või valimisliidu nimekirjas.

«Politsei juhtkonnal on heameel, kui politseinikud kodanikena tahavad osaleda kohaliku elu edendamisel ja oma kandidatuuri üles seavad. Seetõttu soovitasime politseiametnikel oma õigust olla valitud realiseerida üksikkandidaadina,» ütles Küüt.

Ta lisas, et kuigi seaduse kohaselt ei tohi politseinik kuuluda ühtegi erakonda, võib kandideerides eraisikuna mõne valimisliidu või erakonna nimekirjas, jääda mulje tema seotusest vastava erakonnaga.

Valmisliitu minejaid ei karistata

«Kui politseiametnik ikkagi otsustab erakonna või valimisliidu nimekirjas kandideerida, siis on see tema põhiseaduslik õigus ja selle soovituse mittejärgimine ei too tema jaoks kaasa mingeid teenistuslikke tagajärgi,» kinnitas Küüt.

Õiguskantsleri kantseleist öeldi Postimees.ee'le, et 21. augustil said nad kirja Eesti Politsei Kutseühingult, kes palus õiguskantsleril anda hinnang politseijuhi kirjale ning Indrek Teder otsustas selle kirja menetlusse võtta.

Täna teatasid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Rahvaliidu ja Keskerakonna saadikud, et esitavad politseijuhi kirja asjus õiguskantslerile arupärimise.

Riigikogulase Indrek Saare hinnangul piirab politsei peadirektori Küüdi suunis oma alluvatele, kandideerida kohalike omavalitsuste valimistel ainult üksikkandidaadina, politseinike valimisõigust ja on vastuolus põhiseadusega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles